Skip to main content
Map
Voka Opleiding

Traject: Carbon Footprint: "Meet en reduceer jouw CO2-impact"

Steeds meer bedrijven brengen hun C02-voetafdruk in kaart. De shift naar een klimaatbeleid is duidelijk. De stimulans komt o.m. vanuit de Europese Unie die in haar Green Deal een set van maatregelen heeft opgenomen om de klimaatcrisis te bestrijden en een netto-uitstoot van broeikasgassen te bereiken tegen 2050.

Hoeveel CO2 stoot jij uit? 

De CSRD-richtlijn mikt op transparantere en betere duurzaamheidsinformatie. De directive bepaalt dat een groot aantal bedrijven onafhankelijk zal moeten rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu vanaf boekjaar 2025. Door jouw CO2 uitstoot in kaart te brengen, krijg je niet alleen inzicht maar kan je ook een strategie uitwerken om deze uitstoot en de bijhorende kosten te gaan reduceren.

Hierin zit ook een correcte berekening van de CO2-voetafdruk over de waardeketen. Er zullen dus ook gegevens moeten worden opgevraagd bij leveranciers.
Omdat dus meer en meer bedrijven aan slag moeten gaan met hun CO2-calculatie, tonen we tijdens deze opleiding hoe je zelf de CO2-voetafdruk van jouw onderneming kan berekenen. Je krijgt een tool waarmee je aan de slag kan gaan en meer grip kan krijgen op de totale broeikasgasuitstoot van jouw organisatie. 

Wat mag je verwachten?

 • Je krijgt inzicht in de problematiek van broeikasgassen
 • Jouw eigen CO2 uitstoot in kaart brengen aan de hand van een tool en er zelf mee aan de slag gaan
 • Je leert hoe je jouw CO2 impact kunt reduceren
 • Hoe je kosten kunt besparen door jouw CO2 uitstoot onder controle te houden
 • Een overzicht van de subsidies die jou kunnen helpen om de juiste investeringen te maken

Maak werk van een toekomstgericht klimaatbeleid en schrijf je nu in voor deze opleiding.

Programma

Dag 1

 • Evolutie energieverbruik en kansen voor hernieuwbare energie
 • Klimaatverandering
 • Internationale klimaatakkoorden
 • Berekening van de carbon footprint van een onderneming
 • Verzamelen van de nodige gegevens
 • Maatregelen om de voetafdruk te verminderen

Dag 2

 • Individuele begeleiding bij de berekening (duur: 1 uur)

Dag 3

 • Individuele begeleiding door Vlaio m.b.t. subsidies voor investeringen om C02 te reduceren
Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor al wie milieubewust(er) wil ondernemen en op een effectieve manier de CO2-uitstoot wil beheren: energieverantwoordelijken, bedrijfsleiders, milieuverantwoordelijken, productieleiders, …

Er is geen specifieke voorkennis vereist. Een goed inzicht in de bedrijfsprocessen is nodig om de berekening te kunnen uitvoeren.

Docent

Dirk Van den Broecke, consultant energie en carbon footprint, DVdB Consulting

DVdB Consulting is actief op 3 domeinen. De drive van DVdB Consulting is terug te vinden in de bouwstenen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het uitgangspunt bij elke opdracht is een verbetering op vlak van de 3 P’s: People, Profit & Planet.

Dirk Van den Broecke, zaakvoerder van DVdB Consulting, is burgerlijk ingenieur scheikunde met meer dan 35 jaar ervaring in diverse sectoren waaronder de chemie, elektronica, verpakking, voeding en afvalverwerking.

Peter Lesage, bedrijfsadviseur Vlaio

Elien Danckaerts, bedrijfsadviseur Vlaio

Elia

 

 

vlaio

Vind alle opleidingen via www.voka.be/opleidingen-limburg

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka leden en niet-leden:
€550,00 ex. BTW

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?