Skip to main content

Circulaire economie en circulair design

In deze opleiding leer je hoe je de omslag maakt naar een circulaire onderneming. We geven een onderbouwd kader, laten zien hoe te meten waar voor jouw bedrijf de winst ligt en helpen je op weg naar een plan van aanpak. Zo kan je na de opleiding verder aan de slag om jouw businessmodel en product circulair te maken.

Wat is circulaire economie? 

De kern van de circulaire economie is dat je niets verloren laat gaan: net als in de natuur blijven grondstoffen in eindeloze lussen in het systeem circuleren. Met winsten voor iedereen: de planeet, de business en de burgers. De koppeling tussen ecologische en economische winst zorgt voor de wervende kracht van de circulaire economie: duurzaamheid wordt plots een kans, in plaats van iets-van-te-moeten.

Waarom hierop inzetten? 

Concrete stappen zetten naar circulariteit is niet alleen essentieel om de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden, maar ook om als bedrijf voorbereid te zijn op de tekorten aan grondstoffen die in de nabije toekomst zullen ontstaan. Bovendien biedt de omschakeling naar een circulair businessmodel mogelijkheden om extra inkomsten te genereren.

Wat biedt deze opleiding? 

In deze opleiding bieden we tools om die transitie concreet te maken. Meten is weten. Het is zaak om kwantificeerbaar aan te tonen waar binnen jouw bedrijf een meerwaarde kan worden gecreëerd. Gezien circulariteit begint bij het product, focussen we ook op het productdesign in combinatie met Life Cycle Thinking. We brengen theorie, maar maken dit behapbaar met concrete voorbeelden en cases. 

Verwacht je aan een interactieve sessie waarin de docenten samen met jou uitdagingen detecteren en zoeken naar duidelijke oplossingen. Na deze sessie kan ben je voorbereid om zelf circulaire opportuniteiten met beide handen te grijpen.

Programma
  • Theoretische uitleg over circulair design en life cycle thinking
  • Aantonen met voorbeelden en cases
  • Interactie met deelnemers om tot concrete uitdagingen en oplossingen te werken en duidelijk maken hoe opportuniteiten te ontdekken en een actieplan op te maken 
Voorkennis

Er is geen bepaalde voorkennis nodig.

Docent

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Aantal opleidingsuren: 3 uren

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Vind alle opleidingen via www.voka.be/opleidingen-limburg

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 195,00 excl. btw

Niet-leden:
€ 255,00 excl. btw

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo