De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP), dat de geplande infrastructuurinvesteringen in mobiliteit voor de komende jaren bevat. De regering voorziet 2,6 miljard euro voor grote strategische projecten zoals R4WO, Gent Spoort en Rond Ronse. Voka Oost-Vlaanderen erkent de opgenomen engagementen voor de regio, maar benadrukt dat er nu vooral nood is aan daadkracht en versnelling op het terrein.
Het Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) brengt de meerjarenplanning en de infrastructuurbudgetten van de Vlaamse Regering samen in een duidelijk kader. Jaarlijks wordt zo’n 2,2 miljard euro voorzien voor het onderhoud van bestaande infrastructuur en voor nieuwe investeringsprojecten. Ook in Oost-Vlaanderen staan tal van ingrepen op de planning, met impact op mobiliteit, bereikbaarheid en economische groei in de regio.
Grote projecten
Voor Gent Spoort voorziet de Vlaamse Regering 940 miljoen euro, bedoeld voor de aanleg van o.a. tien kilometer nieuwe tramlijnen tussen Gent-Sint-Pieters, Gent-Dampoort en de Muide. Ook voor de R4 West en Oost, waar de werken inmiddels volop aan de gang zijn, wordt 777 miljoen euro uitgetrokken. Met dit project investeert men in meer leefbaarheid, veiligheid en een vlotte doorstroming in en rond het Gentse havengebied. Daarnaast gaat 853 miljoen euro naar het Rond Ronse-project, dat de doorstroming op de N60 verbetert, de verkeersveiligheid verhoogt en bedrijventerreinen zoals Pont West en Klein Frankrijk beter ontsluit.
N-wegen
Voka Oost-Vlaanderen dringt al jaren aan op een oplossing voor enkele hardnekkige mobiliteitsknelpunten in de regio, waaronder de N42 en de N41. Deze verkeersaders zijn cruciaal voor de economische ontsluiting van Zuid-Oost-Vlaanderen en dragen tegelijk bij aan meer verkeersveiligheid en leefbaarheid. Toch blijven beide dossiers al decennialang aanslepen. Voor de N41 voorziet de Vlaamse Regering nu 1 miljoen euro om een nieuwe studie op te starten — een stap vooruit, zij het een bescheiden.
Wat de N42 betreft, is enkel budget vrijgemaakt voor het stuk tussen het Bourgondisch Kruis in Wetteren en de E40. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil deze zone herinrichten om de doorstroming en verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te verbeteren. Daarbij wordt ook specifiek aandacht besteed aan de bereikbaarheid van de industrie- en handelszones. De noodzakelijke ontdubbeling richting Zottegem ontbreekt echter in het GIP en dat is, wat Voka Oost-Vlaanderen betreft, een gemiste kans voor de regio.
Investeringen in North Sea Port
North Sea Port is het economische speerpunt van Oost-Vlaanderen, en ook daar voorziet de Vlaamse Regering gerichte investeringen. Om de Nieuwe Sluis in Terneuzen ten volle te benutten, wordt ingezet op de verbetering van de nautische toegankelijkheid en het economisch gebruik van het Kanaal Gent-Terneuzen. Concreet gaat het om verdere aanpassingen aan het kanaal om grotere schepen vlotter toegang te geven tot de haven en haar industriële omgeving. Verder wordt met het project North C Circular ingezet op de verankering en verdere ontwikkeling van economische activiteiten in het havengebied.