Skip to main content

Nieuws

‘Economisch vertrouwen van bedrijven trekt heel voorzichtig aan’
Nieuws

‘Economisch vertrouwen van bedrijven trekt heel voorzichtig aan’

Het economisch vertrouwen van de Vlaamse bedrijven trekt heel voorzichtig aan. Dat blijkt uit de nieuwe corona-enquête die Voka deze week hield bij 1.000 bedrijven. Ondernemingen lijden gemiddeld nog steeds een zwaar omzetverlies van 9%, maar tegen 2022 verwachten ze een normalisering van hun omzet. Ook de investeringsplannen van bedrijven verbeteren licht, maar zullen nog een hele tijd onder niveau blijven. “Het einde is nog lang niet in zicht, maar we zien wat kleine lichtpuntjes in het economische duister”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Toch blijven we voorzichtig: als je de economie heel hard indeukt, krijg je automatisch iets van herstel. En voor de sectoren die gesloten blijven en hun toeleveranciers blijft het bijzonder precair.” Voka dringt daarom ook aan op een snellere uitrol van de vaccinatiestrategie en perspectief voor de toekomst. “De stilzwijgende verlenging van de coronamaatregelen tot 1 maart maakt veel ondernemers en medewerkers moedeloos. Het Overlegcomité moet dringend zorgen voor perspectief.”

Bart Van Craeynest
Nieuws

To do’s voor het economisch beleid in 2021

In 2021 zou de focus van de beleidsmakers moeten kunnen verschuiven van de gezondheidscrisis naar het herstellen van onze welvaart. Daarvoor ligt er een duidelijke to do-lijst klaar.

vaccinatie
Nieuws

Oproep Voka voor snellere uitrol vaccinatiecampagne is gehoord

Op de Voka Nieuwjaarsreceptie afgelopen maandag drong voorzitter Wouter De Geest aan op een snellere uitrol van de vaccinatiestrategie. En die oproep werd duidelijk gehoord: zowel de Vlaamse als federale regering gaven intussen aan de vaccinatiecampagne te versnellen.

Cargo Brussels Airport kent boost door vaccinvluchten
Nieuws

Cargo Brussels Airport kent boost door vaccinvluchten

Vanop Brussels Airport zijn de afgelopen drie weken maar liefst zeven vluchten uitgevoerd met COVID-19-vaccins. Het gaat om vaccins van Pfizer-BioNTech, die in de Pfizer-site in Puurs worden geproduceerd. Zo wordt Zaventem een belangrijke draaischijf voor het luchttransport van vaccins.

Johann Leten
Opinie

Johann Leten: Een vaccin voor de vergeten sectoren

Het vooruitzicht op een vaccinstrategie is hoopgevend, maar parallel daaraan moet er werk gemaakt worden van een bredere beheersingsstrategie die perspectief biedt voor iedereen, zegt Johann Leten, ge

Nikita
Nieuws

Inkopen van op afstand

Nikita Lathouwers: ondernemer, starter, durver. Middenin de coronacrisis nam ze de grote sprong in het diepe en zette ze haar eigen bedrijf ‘Shopplett’ op poten.

Bart Van Craeynest
Nieuws

Er is geen afweging tussen gezondheid en economie

Hoe houden we ook de komende wintermaanden de verspreiding van het virus binnen de perken zonder nieuwe lockdowns? Heel het debat over versoepeling staat of valt met die beheersingsstrategie. Zolang die er niet is, dreigen we ons naar een derde golf te versoepelen. Dat er over die strategie nog altijd te weinig duidelijkheid is, blijft ook op economisch vlak onverdedigbaar.

vaccin corona
Nieuws

Maak nu een duidelijke beheersingsstrategie voor COVID-19 tot aan de zomer

We zijn opgelucht dat de niet-essentiële winkels sinds gisteren weer open mogen. Maar er blijft nood aan een gedetailleerd plan tot aan de zomermaanden voor de beheersing van het virus, de teststrategie en de uitrol van de vaccins. Enkel zo kunnen we een derde golf, het bijhorende jojo-effect en onherstelbare economische schade vermijden.

ING
SD  Worx