Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 18/04/2025

Vraag van de week

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe handelstarieven in de VS?

Wat heeft president Trump precies aangekondigd?

Wederkerige handelstarieven

Vanaf 9 april kregen 50 landen nieuwe invoerheffingen opgelegd op alle producten die zij naar de VS exporteren. Voor producten uit de Europese Unie geldt een tarief van 20%.

Welke producten vallen onder de nieuwe 20% invoerrechten?

Via Annex II van de Executive Order kan je nagaan welke goederencodes door de VS zijn vrijgesteld van de bijkomende 20% invoerrechten. Indien jouw productcode niet wordt vermeld, dien je ervan uit te gaan dat er een bijkomend tarief van 20% van toepassing zal zijn bovenop de reeds bestaande invoerrechten.

Let op: voor deze controle moet je gebruikmaken van de goederencode die wordt toegepast bij invoer in de Verenigde Staten. Deze kan afwijken van de code voor uitvoer uit de Europese Unie. De eerste zes cijfers van een goederencode zijn wereldwijd gestandaardiseerd, maar de daaropvolgende cijfers verschillen van land tot land.

De bestaande invoerrechten voor uw product kan je raadplegen via Access2Markets.

Door gebruik te maken van de HS-code, het land van oorsprong en het land van bestemming krijg je inzicht in de relevante tarieven en formaliteiten. De nieuwe invoerheffingen van 20% zijn op het moment van publicatie nog niet zichtbaar op het platform, maar een update wordt spoedig verwacht.

Minimumtarief van 10% voor overige landen

Landen die niet op de lijst van 50 staan, krijgen een minimale invoerheffing van 10% opgelegd op al hun export naar de VS. Dit handelstarief ging in vanaf 5 april.

Importheffing van 25% op buitenlandse auto’s

Sinds 3 april geldt een invoerheffing van 25% op alle auto’s die buiten de VS zijn geproduceerd en het land binnenkomen. Dit is een maatregel die Trump eerder al had aangekondigd en die nu officieel wordt doorgevoerd.

Welke tarieven zijn specifiek van toepassing op de Europese Unie?

De Trump-administratie schat de tarieven die de Europese Unie aanrekent aan de Verenigde Staten op 39%, en halveert dit cijfer om uit te komen op de 20%. Dit handelstarief van 20% op alle goederen ging in vanaf 9 april.

Volgens het Witte Huis zullen sommige producten worden vrijgesteld van de zogenoemde wederzijdse tarieven. Het gaat onder meer om energiebronnen en mineralen die niet beschikbaar zijn in de VS, goudstaven, en bepaalde goederen waarvoor al afzonderlijke heffingen gelden, zoals staal, aluminium, auto’s, koper, farmaceutische producten, halfgeleiders en hout.

Wat betekent dit voor onze economie?

Als zeer open economie zal ook de Belgische en West-Vlaamse economie de impact van de handelsoorlog voelen, zeker als die verder escaleert met tegenmaatregelen van de Europese Unie en andere landen. Een eerdere studie van de Nationale Bank raamde de negatieve impact van een wederkerige invoerheffing van 10% tussen België en de VS voor de Belgische economie op 1% van het bbp. In euro’s van vandaag komt dat overeen met een dikke 6 miljard euro. We kijken nu aan tegen een invoertarief van 20%. Daarnaast is er een reëel risico op bijkomende negatieve impact via het aangetaste vertrouwen en via de buitenlandse investeringen. Amerikaanse bedrijven zijn bij de belangrijkste buitenlandse investeerders in België. Zij zullen wellicht kiezen om te investeren in eigen land. Europese bedrijven zullen dan weer overwegen om te investeren in de VS om de importheffingen daar te ontlopen.

Wij adviseren onze leden om proactief te handelen en volgende acties te overwegen:

  1. Breng in kaart in welke mate je onderneming afhankelijk is van de Amerikaanse markt, zowel qua afzet als toelevering.
  2. Evalueer contracten en algemene voorwaarden:
    • Zijn je incoterms afgestemd op de nieuwe situatie?
    • Is je intellectuele eigendom adequaat beschermd?
    • Zijn je prijsherzieningsclausules aangepast aan verhoogde marktvolatiliteit?
  3. Onderzoek alternatieve exportmarkten:
    • Canada en Mexico beschikken over een vrijhandelsakkoord met de EU.
    • Met India, Indonesië, Maleisië en Australië lopen onderhandelingen.
    • Het akkoord met Nieuw-Zeeland is recent in werking getreden.
    • Het akkoord met Chili wacht op ratificatie.
    • Het recent Mercosur-akkoord biedt potentieel om voor Vlaanderen jaarlijks meer dan een half miljard euro aan invoertarieven te besparen.

Visie van Voka

De nieuwe Amerikaanse invoerheffingen vormen een mokerslag voor onze economie. Als kleine exportgerichte economie zullen de maatregelen die president Trump invoert, ons hard raken. Voka West-Vlaanderen schat in dat de invoerheffingen de Belgische economie tot 12 miljard euro per jaar kunnen kosten; dat komt overeen met 2% van het BBP. Donald Trump kondigde vanaf 9 april een algemene invoerheffing aan van 20% op alle Europese producten die ingevoerd worden in de VS. Voor wagens ligt het tarief sinds kort al op 25%, voor farmaceutische producten zou het tarief lager liggen. Voor Voka West-Vlaanderen moet Europa snel onderhandelen met de VS. “Onze ondernemingen leven van de export. Dit zal veel bedrijven dan ook midscheeps treffen. We roepen onze regeringen en de Europese Unie op om geen wereldwijde handelsoorlog op gang te brengen, en tegenmaatregelen te nemen die proportioneel en gericht zijn”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Bekijk de recentste informatie op onze site.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx