Sophie Boutelegier komt uit West-Vlaanderen, maar woont al 10 jaar in Silicon Valley, Californië. Met haar bedrijf Expandify ondersteunt ze b2b-bedrijven met hun groeistrategie. We spraken met haar op ‘liberation day’, net voor Trump de nieuwe importtarieven bekendmaakte.

“Met Expandify werk ik samen met Europese bedrijven om een solide en duidelijke strategie op te bouwen voor de VS: wat is hun focus in deze grote markt, wat is hun doel en hoe gaan ze dat bereiken? Ik werk vooral voor b2b-bedrijven die iets unieks te bieden hebben aan de Amerikaanse markt. Ondernemers zien in de VS terecht heel wat opportuniteiten, maar raken ook snel overweldigd. De markt is altijd al groot en complex geweest, onder andere omdat elke staat een unieke identiteit, wetten en beleid heeft. Focus is hier essentieel. De laatste maanden is daar nog eens een flinke dosis onzekerheid bijgekomen”, vertelt Sophie.
Om een strategie op te bouwen vertrek je vanuit je bedrijf, de markt en concrete doelstellingen. Zo’n strategie moet steunen op geïnformeerde data. “Alleen is dat vandaag erg moeilijk, want er veranderen élke dag zaken. De ene dag worden 100.000 ambtenaren ontslagen, even later probeert men er 25.000 opnieuw aan te werven. Importtarieven van 25% op Canadese en Mexicaanse producten worden ingevoerd en dan weer deels uitgesteld. Dagelijks duiken nieuwe verrassingen op en dat zorgt voor veel onzekerheid. De Economic Policy Uncertainty Index, gebaseerd op 3 indicatoren, staat historisch hoog. De piek houdt aan en blijft stijgen. Die aanhoudende onzekerheid weegt op investeringen”, zegt ze.
Sophie ziet vandaag 3 belangrijke factoren die het economische klimaat in de VS bepalen. “Eén: de importtarieven. In Trumps eerste termijn zagen we nog een lappendeken van uitzonderingen, vandaag probeert hij die tarieven echt als blokken door te voeren. In februari 2025 lagen de inkomsten uit importtarieven al 13% hoger dan een jaar eerder. Twee: de DOGE-hervormingen. Efficiëntie nastreven is nobel, maar de manier waarop is drastisch. Er wordt fors bespaard bij federale diensten, met minder middelen voor onderzoek door universiteiten en voor onderwijs, en forse inkrimping bij onder andere de IRS, nationale parken en USAID. Drie: immigratie. Illegale immigranten worden teruggestuurd, maar het is net die groep die de Amerikaanse economie voor een groot stuk draaiende houdt, zeker in landbouw en diensten. Ze maken ongeveer 5% van de workforce in Amerika uit. Als zij wegvallen, dreigen sommige sectoren simpelweg stil te vallen.”
Handelsconflicten zijn slecht voor de economie, maar niet noodzakelijk voor elk individueel bedrijf. Ook in crisissen liggen er opportuniteiten.
Sophie Boutelegier
Een ‘Trumpcession’?
“De Amerikaanse aandelenmarkt presteert slecht, het consumentenvertrouwen daalt, de dollar is volatiel, en de inflatie dreigt te stijgen van 3 naar 4 à 6%. Sommige voorspellingen spreken zelfs van een inflatie van 10%. Enkel de werkloosheid blijft voorlopig vrij stabiel. Alles wijst erop dat er een recessie op komst is, en Trump ontkent dat zelf niet. Hij ziet dat als een noodzakelijk kwaad.”
De signalen blijven niet beperkt tot macro-economische cijfers; op het terrein is de impact nu al voelbaar. “De stopzetting van sommige USAID-programma’s is nefast voor landbouwbedrijven die via dat programma exporteren. En wie gaat er nog op de velden werken als migranten vertrekken? Ook in het toerisme is er een sterke terugval. In januari 2025 waren er bijvoorbeeld 20% minder boekingen uit Nederland dan een jaar eerder. Zeker in Californië, waar toerisme tot de top 5-sectoren behoort, is dat voelbaar. Verder zetten universiteiten onderzoeksprojecten stop. Europese universiteiten nodigen hun onderzoekers uit om terug te keren naar Europa; een braindrain vanuit de VS dreigt… en dat terwijl onderwijs en onderzoek toch de basis zijn van de economie. Daarnaast voelen veel Amerikanen nu al de stijgende cost of living. De vraag is wat er gebeurt als de ‘Trumpcession’ effectief toeslaat. 77 miljoen Amerikanen stemden op Trump. Wat gebeurt er als die mensen het plots moeilijk krijgen? Amerikanen liggen minder wakker van geopolitiek, maar wel van wat ze voelen in hun portefeuille.”
Ze sluit af met een positieve boodschap voor bedrijven die toch de kansen in de Amerikaanse markt willen benutten. “Handelsconflicten zijn slecht voor de economie, maar niet noodzakelijk voor elk individueel bedrijf. Ook in crisissen liggen er opportuniteiten. Kijk dus naar je eigen business en laat je niet te veel beïnvloeden door het algemene nieuws. Ik verwijs graag naar een quote van de Amerikaanse auteur Maya Angelou: ‘Hoping for the best, prepared for the worst, and unsurprised by anything in between’.”
Advies aan Europese bedrijven
Sophie raadt ondernemingen aan om hun strategie nog meer dan vroeger te baseren op feiten en relevante data. “Laat je niet meeslepen door sensationele verhalen in de media. Kijk wat er echt speelt in jouw sector: subsidies, wetgeving, concurrentie, marktonderzoek,… Neem de onzekerheid bewust mee in je oefening. Werk met scenario’s: wat als het positief uitdraait, wat als het negatief uitdraait? Maar kijk ook naar wat niét zal veranderen. De VS blijft een gigantische opportuniteit, zeker voor bedrijven met unieke producten die noodzakelijk zijn en niet zomaar lokaal geproduceerd kunnen worden.”