Wil je als bedrijf in België een medewerker inzetten, buiten het sociaal passief, zonder enge functiebeschrijving en langer dan een paar weken of maanden? Het VIE-programma van Business France is een waardevolle piste. Tenminste indien je als Belgisch bedrijf een vestiging of zusterbedrijf in Frankrijk hebt, opgericht naar Frans recht. Vincent Callens, plantmanager bij Mondi in Poperinge, testte het uit. Met succes.

Mondi in Poperinge behoort tot een internationale fabrikant van verpakking en verpakkingsmateriaal in papier. De groep telt wereldwijd circa 100 fabrieken en 20.000 medewerkers. In Poperinge produceert het bedrijf papieren zakken voor voedingsproducten in bulk: meel, melkpoeder…
Vincent Callens is plantmanager bij Mondi Poperinge en wilde extra talent aantrekken zonder al te veel hindernissen. “Ik zocht jonge mensen met een interessante opleiding die voldoende lang kunnen blijven”, legt Callens uit, “want een stage van enkele weken tijdens de schoolopleiding vind ik te kort. Er wordt weinig werk verzet, de stagiair leert niet wezenlijk bij, laat staan dat je zijn potentieel voor een heuse job correct zou kunnen inschatten. Ook aanwerven, zelfs op interimbasis, is niet altijd de beste optie. Dat is een ander soort engagement dat het sociaal passief belast.”
Horizon verbreden
Een waardevol alternatief is het VIE-programma (Volontariat International en Entreprise) van Business France, een Franse overheidsinstelling die Franse bedrijven in hun internationale ontwikkeling begeleidt. Ze brengt ondernemingen in contact met gemotiveerde mensen (18 tot 28 jaar oud) uit de Europese Unie, tuk op internationale ervaring. Die kunnen als stagiair aan het werk gedurende 6 tot 24 maanden, buiten het sociaal passief van de betrokken onderneming om.
Neem nu Sandra Elion. Afkomstig uit Parijs volgde ze een opleiding tot scheikundig ingenieur in het Noord-Franse Lille en het Bretonse Rennes. Via het VIE-programma dook ze op als kandidate voor het jong talent dat Vincent Callens zocht. De eerste contacten vonden plaats in het Franse zusterbedrijf in Reims en 2 maanden later was de samenwerking een feit.
Sandra Elion getuigt: “Ik wilde mijn scheikundehorizon verbreden tot de algemene industrie en internationale ervaring opdoen. Bij Mondi in Poperinge werk ik gedurende 24 maanden aan manieren om afval in het bedrijf te reduceren en ontwikkel ik verbetertrajecten voor de productiviteit. Daar komt heel wat data-analyse aan te pas en ik leer veel bij.” Als verblijfplaats in België verkoos Sandra Kortrijk om wat meer stadsgevoel te ervaren. En de Nederlandse taal? “Niet gemakkelijk, wellicht door de West-Vlaamse klanken en uitdrukkingen. Maar we verstaan elkaar goed in het Engels en het Frans.”
Maak kennis met het VIE-programma
Op 13 juni, tijdens de tiende editie van de Dag van de Export in Rijsel, wijdt de regio Hauts-de-France in samenwerking met de Franse ambassade in België en Business France een grensoverschrijdend bedrijfsforum aan de economische ontwikkeling tussen Belgische en Franse bedrijven. De hele namiddag van 13 juni zal er een VIE-zone voor de aanwerving van talent worden ingericht waar bedrijven kandidaten kunnen ontmoeten.
Meer info? thibault.denorme@businessfrance.fr