Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 04/04/2025

“De investering die je nu niet doet in je gezondheid, betaal je later terug”

Vanuit zijn horeca-ervaring miste Wouter Vandegehuchte lekkere en gezonde alternatieven voor niet-alcoholische dranken. Ferm Kombucha werd geboren. Ondertussen haalt Ferm Drinks uit Brugge de helft van de omzet uit private label non-alcoholische gezonde dranken. “We zijn met ons eigen merk heel ambitieus, maar we zijn ook niet te naïef. Je moet je tentakels wat uitspreiden om stabiliteit te genereren in wat je doet.”

Ferm Drinks

Als supercreatieve geest belandde Wouter op zijn 21ste zonder specifieke scholing in een van de restaurants van zijn vader in Eke-Nazareth, dat hij na 2 jaar overnam en tot een succes maakte. “Ik ben geen kok maar ondernemer en op mijn 35ste had ik het gehad. Met een opleiding gezondheidsconsulent op zak en na te leren fermenteren in Nederland, startte ik in 2017 de Gentse pop-up Fermentatiebar Cult met 4 soorten kombucha die ook bij restaurants aansloegen. Met nog 2 medevennoten gaven we 2 jaar gas. In 2018 werd Cult omgedoopt tot Ferm, van fermentatie en ook van ‘ferm drankske’. De stroomversnelling kwam toen het Brugse maatwerkbedrijf ODAS (toen nog Footstep) aanbood om voor ons te bottelen en ook bereid was te pasteuriseren, waardoor onze dranken zonder koeling lang bewaard kunnen worden. We verhuisden naar Brugge en in 2020 investeerden we ook in een blikkenlijn. Door dat businessmodel – wij produceren en ODAS bottelt – vonden ook anderen ons en zijn wij beginnen werken voor grote merken en kleinere bedrijven in Duitsland, Nederland, Ierland, Frankrijk en Spanje.”

Ook private label

Vandaag verkoopt Ferm Drinks het eigen merk Ferm Kombucha in België en Frankrijk. De rest is private label. “Je kan bij ons een relatief kleine oplage van een drank – Ferm of andere smaken – laten personaliseren. Automerk Porsche en ZorgConnect deden dat bijvoorbeeld al. Los daarvan kunnen wij alle andere niet-alcoholische dranken zoals limonades en mocktails blenden en bij ODAS laten bottelen. We hebben ook kombucha-thee-azijn, een halffabrikaat dat appelazijn vervangt, en in april lanceren we een premium rosé niet-alcoholische ‘champagne’.”

Wij maken gefermenteerde dranken met een complexe smaak, die je degusteert zoals je met wijn of champagne doet.

Wouter Vandegehuchte

“We willen in Europa de koploper worden in het produceren van premium niet-alcoholische dranken. Momenteel zijn alternatieven voor alcohol nog te vaak veredelde sapjes. Wij maken gefermenteerde dranken met een complexe smaak, die je niet binnen giet maar degusteert zoals je met wijn of champagne doet. Ik denk ook nog steeds na over communitybuilding, want alcohol brengt mensen samen en dat willen wij met Ferm ook doen. Gezondheid blijft de eerste focus. Ik wilde iets maken dat ik zelf zou willen drinken. Door in de voedingssector te werken, leerde ik dat de meeste voeding gewoon op de goedkoopst mogelijke manier wordt gemaakt, want als jij het niet doet, loopt je concurrent wel met de marge weg. Ik ga echter nooit iets op de markt brengen waar ik zelf niet achter sta. Daar ben ik idealistisch in. Want de investering die je nu niet doet in je gezondheid door goedkope brol te kopen, betaal je later dubbel en dik terug.”

www.fermkombucha.be
www.fermdrinks.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx