“Werken aan goede structurele basis voor duurzaamheidsstrategie”
Idelco slaagt er als jonge speler in om een nieuw geluid te creëren in de al goed bevolkte isolatiemarkt. Dat lukt onder meer dankzij een moderne fabriek, de heel klantgerichte strategie én de kracht van het netwerk van eigenaar Joris Ide. CEO Filip Vandenweghe en commercieel directeur Bart Lauryssen zijn andere troeven.

De familie Ide investeerde eind 2022 in de opstart van Idelco, gevestigd in de gebouwen van een vroegere tapijtenfabriek in Wielsbeke. “We ontwerpen en produceren PIR-isolatieplaten voor allerlei partners uit de bouwsector”, verklaart CEO Filip Vandenweghe.
Dat doet het bedrijf intussen met een team van 50 mensen, die het onder meer kon overtuigen dankzij de moderne productiefaciliteiten en de focus op een duurzame aanpak. “Zo beschikken we bijvoorbeeld over een chemische reactor die afval van polyester omzet tot een volwaardige grondstof voor polyolen. Dat resulteert in ons gamma Blue PIR, dat met deels gerecycleerde materialen dezelfde kwaliteit biedt als de reguliere PIR-isolatie en zelfs beter presteert dan synthetische of biologische alternatieven. Blue PIR is inzetbaar in de hele gebouwschil. Het is één van de handvatten waarmee we jaarlijks onze CO2-voetafdruk met 3 tot 4% willen verminderen, zodat we tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn.”
Daarnaast startte Idelco recent nog een nieuwe productielijn op voor SIP-isolatie (structural insulation panels, nvdr). “Deze panelen zijn onder meer heel geschikt voor houtskeletbouw en kan je gebruiken voor de isolatie van wanden, vloeren en daken”, stipt commercieel directeur Bart Lauryssen aan. “We verdelen onze producten onder meer naar aannemers, dakwerkers, producenten van betonnen sandwichpanelen en groothandels voor bouwmaterialen, allemaal gevestigd in de Benelux. Het transport verzorgen we met eigen vrachtwagens die uitgerust zijn met relatief lichte motoren, omdat onze materialen volumineus zijn maar vrij weinig wegen. Klantgerichtheid is een absolute prioriteit die zich onder meer vertaalt naar flexibiliteit en het respecteren van korte levertermijnen. We doen wat we beloven.”
Onze duurzame aanpak willen we strategisch benaderen door het Voka Charter Duurzaam Ondernemen als handleiding te gebruiken.
Filip Vandenweghe & Bart Lauryssen
Bedrijfsafval valoriseren
De productie draait goed in een drieploegenstelsel; binnenkort komt daar nog een weekendploeg bij. “We hebben vanaf dag één fors ingezet op digitalisering, mede mogelijk gemaakt door het ERP-pakket (SAP) dat al onze processen aanstuurt. Dat ondersteunen we met een uiterst duurzame aanpak, die we strategisch willen benaderen door het Voka Charter Duurzaam Ondernemen als handleiding te gebruiken. Zonnepanelen en inspanningen om ons bedrijfsafval te valoriseren naar nieuwe producten, zijn investeringen die nu al gepland staan. Hoewel de bouwsector het lastig heeft, zagen we begin dit jaar toch weer een aangroei in de bestellingen, waardoor we alle vertrouwen hebben om in de toekomst nog prominenter in dit segment aanwezig te zijn.”