Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 21/02/2025

Bij DHL Aviation in Steenokkerzeel (Brussels Airport) zijn 70 van de 1.600 medewerkers actief in het onderhoudsteam. Dat maakte sinds 2019 een sterke professionalisering door. “Het belangrijkste daarin is de juiste mensen op de juiste plaats zetten en de kennis optimaliseren zodat je de kosten kunt reduceren. Dat team zal je helpen om het juiste te doen. Niet te veel, want onderhoud impliceert uiteraard ook een kostprijs. Daarna kun je data capteren om wat je doet te optimaliseren. Maar om die op de goeie manier te interpreteren, heb je ook weer de juiste mensen nodig”, vertelt Peter Van Steen.

DHL Aviation

Voor hij in 2019 bij DHL Aviation aan de slag ging, was Peter Van Steen 26 jaar actief in maintenance en engineeringfuncties bij voedingsmultinationals. In Steenokkerzeel is hij nu maintenance & equipment director. “Wij zijn buiten Leipzig (D) de grootste luchthavenhub van DHL in Europa. We hebben dagelijks ongeveer 56 vliegbewegingen, zien meer dan 500 vrachtwagens aan- of afrijden en sorteren in een 24/7- regime gemiddeld 200.000 zendingen per dag. Het maintenanceteam telt 3+1 pijlers. De meeste medewerkers staan in voor het onderhoud van de sorteerinstallatie voor de pakketten. Het tweede team is verantwoordelijk voor ground support equipment: toestellen die de vliegtuigen slepen, om bagage uit- en in te laden, busjes om de medewerkers te vervoeren,… Team 3 is de facilitaire afdeling die zorgt voor de gebouwen en parking. Die 3 teams hebben als corebusiness wat de Duitsers ‘Instandhaltung’ noemen: zorgen dat alles kwalitatief op peil en zo goed als nieuw blijft. Het vierde team is het hub engineering team met 2 medewerkers die onze interne projecten beheren.”

“De installatie op deze site was nieuw sinds 2017. Toen ik er 2 jaar later kwam, werd voor het operationeel onderhoud veel een beroep gedaan op de technici van de machinebouwer. Mijn mening is echter dat je je corebusiness zo veel mogelijk in eigen huis moet doen, en dat je niet-kerntaken beter uitbesteedt aan partners die zaken veel beter kunnen dan wij. Omdat ons team dagdagelijks met de sorteerinstallatie werkt, weten wij zélf wat ons zal helpen om die sneller en beter te doen draaien. Mijn eerste opdracht was dus de juiste mensen op de juiste plaats zetten, zeker op de sleutelplaatsen. Mensen zijn de belangrijkste asset, want anders kun je met je geld en je materialen niets doen. Om toekomstgericht te werken, zetten we sterk in op samenwerking met scholen via stages, eindwerken en jury-opdrachten. En ook al zitten we op een plek waar massaal in de vijver van technici wordt gevist, toch werpen onze inspanningen vruchten af.”

Zonder de juiste mensen kan je met je geld en materialen niets doen.

Data analyseren en lifecycle planning

Een tweede stap in het toekomstbestendig maken van het onderhoud was de uitbouw van een CMMS (Computerized Maintenance Management System). “Waar vroeger elke afdeling een eigen werkwijze had – soms via mails of met Excel-files – zorgen we nu dat een ticket in één systeem gelogd wordt en zo altijd opgevolgd wordt, ook als iemand wegvalt. Heel onze workload zit erin, inclusief preventieve onderhoudstaken, maar ook ons magazijn, van de spare parts tot onze werkkledij. Uiteraard heb je dan ook mensen nodig die dat systeem beheren, de werkvoorbereiding doen en links leggen met de magazijnstock en dergelijke. Belangrijk aan zo’n CMMS is wel dat iedereen het gebruikt, ook je (interne) klanten.”

“Naast optimaliseringen aan de installaties op het vlak van ergonomie en veiligheid – die goed zijn voor de werktevredenheid van de medewerkers – zetten we de laatste 3 jaar ook sterk in op data crunching. We analyseren continu de operationele data van onze cruciale sorteerinstallatie en verbeteren daarmee onze onderhoudsplannen. We doen nog altijd regulier preventief onderhoud, maar kunnen sneller anticiperen op problemen of vroeger onderhoud inplannen. We bouwden ook aan sensortechnologie op een eigen IoT-platform dat de data verwerkt van geluids- en trillingssensoren op onder meer motoren en de talloze carriers die de pakketten transporteren. Zo optimaliseren we ons preventief onderhoud. De voorlopig laatste stap is lifecycle planning. 2 jaar geleden was onze installatie 6 jaar oud. Het werd tijd om te werken aan een planning om structureel onderdelen te reviseren of vervangen. Daarbij kijken we ver vooruit. Niet enkel het normale onderhoud van volgend jaar, maar ook wat binnen 5 of 10 jaar moet gebeuren, met naast hardware-onderdelen ook software die verouderd zal zijn. Het gaat over veel geld, dus is zo’n uitgebalanceerde planning op lange termijn cruciaal om de duurzaamheid van ons onderhoud te kunnen borgen.”

www.dhlexpress.be

Maintenance Scouting: 4 bedrijfsbezoeken

Scouten is vrij vertaald ‘speuren naar talent’. In ons traject Maintenance Scouting bezoeken maintenancemanagers 4 productiebedrijven die sterk inzetten op het digitaliseren van hun onderhoudsketen en assetmanagement. Naast een technische uiteenzetting krijgen we bij elk bedrijf ook een interactieve rondleiding. Peter Van Steen zal ons ontvangen bij DHL Aviation.

Meer info: Britte.Odegard@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx