Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Ondernemers 3 - Standpunt: Bert Mons: Groei komt uit ondernemerschap, niet uit regels

Ondernemers 3 - Standpunt: Bert Mons: Groei komt uit ondernemerschap, niet uit regels

West-Vlaanderen
  • 07/02/2025

Tijdens de nieuwjaarsrecepties van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen bracht Peter De Keyzer een krachtige speech over de toekomst van ondernemerschap in België en Europa. De Keyzer, een invloedrijke econoom en oprichter van het adviesbureau Growth Inc., focuste op de uitdagingen en kansen voor ondernemers in ons land. Hij gaf een scherpzinnige analyse van de huidige economische situatie en het potentieel dat voor ons ligt, mits we de juiste keuzes maken. Wat hij stelde, was helder: als we als land willen bloeien, moeten we als ondernemers de leiding nemen en durven te vernieuwen.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat we in een tijdperk van radicale verandering leven. Technologieën evolueren sneller dan ooit en de wereld wordt steeds complexer. In België staan ondernemers voor enorme uitdagingen, maar tegelijkertijd liggen er ook ongekende kansen. De vraag is: gaan we deze kansen benutten of blijven we vastzitten in een systeem van regels, bureaucratie en weinig ambitie? Als ondernemers kunnen we het verschil maken, door slimmer te werken en nog meer durf te tonen.

Een van de grootste obstakels voor groei is de constante toename van regelgeving. Te veel bedrijven verliezen kostbare tijd met het naleven van regels en het invullen van administratieve vakjes, tijd die ze beter zouden investeren in hun eigen toekomst. Een studie van de Europese Investeringsbank toont aan dat bij een derde van de bedrijven in België maar liefst 10% van het personeel fulltime bezig is met het naleven van regels. Dat is geld dat anders besteed zou kunnen worden aan het aanwerven van personeel, het kopen van nieuwe machines, of het verkennen van buitenlandse markten. En dat is slechts een van de vele voorbeelden van hoe regeldrift onze groei verstikt.

Groei komt uit ambitie, ondernemerschap en het vermogen om risico’s te nemen.

Bert Mons, Gedelegeerd bestuurder

Regels en belastingverhogingen zullen ons nooit rijker maken. Groei komt niet uit belastinginkomsten of steeds strengere regelgeving. Groei komt uit ambitie, ondernemerschap en het vermogen om risico’s te nemen. Dat is de reden waarom we als land dringend een nieuwe mindset nodig hebben. We moeten regels durven loslaten en het ondernemersklimaat bevorderen. Als we kijken naar andere landen, zoals Zwitserland, zien we dat een kleinere overheid en lagere belastingtarieven hand in hand gaan met welvaart en innovatie. In Zwitserland is de overheidsschuld bijvoorbeeld slechts 32% van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl dat in België meer dan 100% is. De overheidsuitgaven in Zwitserland zijn ook veel lager dan in België, maar dat heeft niet geleid tot een lagere levensstandaard, integendeel. Dat toont aan dat een slanke overheid, gecombineerd met meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap van de burgers, kan leiden tot een bloeiende economie.

Dat is waar ondernemerschap en ambitie een sleutelrol spelen. Als we willen dat België als kenniseconomie vooruitgaat, moeten we technologie omarmen. Kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, zeker in een land als België, waar de dienstensector en technologiebedrijven een belangrijke rol spelen. AI is niet alleen een tool voor bedrijven, maar een gamechanger voor onze economie. Volgens een studie van Google zou de introductie van AI in de Belgische economie tegen 2033 een groei van 10% van het bbp kunnen opleveren. Een kans die we niet mogen laten liggen. Maar technologie alleen is niet genoeg. We moeten ook durven innoveren, risico’s nemen en verder denken dan wat we vandaag kennen. Ondernemers fungeren vandaag al als de durfkapitalisten van de maatschappij. We moeten ons als samenleving niet meer vastklampen aan de status quo, maar ons richten op wat mogelijk is in plaats van wat we denken te kunnen bereiken. Als we als land willen bloeien, moeten we ons richten op het stimuleren van innovatie, het verminderen van overbodige regelgeving, en het geven van meer vrijheid aan ondernemers om hun eigen weg te bepalen.

Het is van cruciaal belang dat we als samenleving het belang van onderwijs en constante bijscholing begrijpen. Technologie verandert snel en wie stopt met leren, loopt het risico achter te blijven. Voor ondernemers betekent dit dat we niet alleen moeten investeren in de opleiding van onze medewerkers, maar ook in onszelf. Een andere belangrijke factor is het eigenaarschap van ons land en onze toekomst. Echte verandering begint bij onszelf. Het is tijd dat we verantwoordelijkheid nemen voor het collectief en niet wachten tot anderen het voor ons oplossen. We moeten onszelf zien als eigenaars van het succes van ons land en ons inzetten voor een toekomst die niet alleen in onze handen ligt, maar ook in die van de volgende generaties.

Het is tijd om te kiezen: willen we een land zijn dat zich vastklampt aan oude gewoonten, of willen we een land zijn dat durft te vernieuwen, te innoveren en kansen te grijpen? De keuze is aan ons.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx