Sinds 1 januari 2025 zijn de regels rond btw in België aanzienlijk veranderd. Deze nieuwe wetgeving moderniseert de processen en geeft de btw-Administratie meer slagkracht. De wijzigingen zijn ingrijpend en kunnen een impact hebben op jouw administratie. In dit artikel nemen we de belangrijkste veranderingen onder de loep en geven we praktische tips om verrassingen te vermijden.
Nieuwe deadlines voor btw-aangiften
Voor kwartaalaangevers wordt de indieningstermijn van de btw-aangifte verlengd van de 20ste naar de 25ste van de maand volgend op het kwartaal. Dit geldt ook voor de betaling van de btw en de indiening van de IC-opgave. Voor maandaangevers blijven de bestaande deadlines (20ste van de volgende maand) ongewijzigd.
Hoewel de verlengde indieningstermijn meer ademruimte biedt, wordt vanaf 2025 strikt opgetreden tegen laattijdige aangiften. Een boete wordt onmiddellijk opgelegd zonder administratieve tolerantie. Ook de zomerfaciliteiten verdwijnen.
Invoering van vervangende btw-aangiften
Om nalatigheid tegen te gaan, krijgt de btw-Administratie een nieuw instrument: de vervangende btw-aangifte. Als een aangifte meer dan 3 maanden te laat is, kan de Administratie zelf een voorstel opmaken met het hoogste btw-bedrag dat in de afgelopen 12 maanden verschuldigd was, met een minimum van 2.100 euro.
Deze vervangende aangifte houdt geen rekening met aftrekbare btw, wat snel tot hoge schulden kan leiden. Je krijgt één maand de tijd om alsnog een correcte aangifte in te dienen en het voorstel te betwisten.
Nieuwe procedure voor btw-teruggaven
Momenteel kunnen maand- en kwartaalaangevers 4 keer per jaar btw-tegoeden terugvragen, terwijl maandaangevers met een speciale vergunning dit zelfs maandelijks kunnen doen. Vanaf 2025 verandert dit:
- Btw-tegoeden kunnen enkel via de lopende btw-aangifte worden teruggevraagd.
- Teruggave van tegoeden uit eerdere periodes verloopt via een aparte procedure via een nieuwe btwprovisierekening op MyMinFin.
Deze teruggaaf is enkel mogelijk als alle btw-aangiften van de afgelopen 6 maanden correct zijn ingediend.
Overgangsregeling: tot 1 mei 2025 blijft de huidige rekening-courant beschikbaar. Daarna wordt deze volledig vervangen door de nieuwe btw-provisierekening.
Striktere btw-procedures
Vanaf 2025 gelden er wettelijke antwoordtermijnen op vragen van de btw- Administratie:
- Standaardtermijn: 1 maand.
- Verkort tot 10 dagen: bij fraudeverdenkingen of bij controles rond btw-teruggaven.
Ook de betaling van verschuldigde btw wordt vanaf 2026 eenvoudiger. Je krijgt de mogelijkheid om een domiciliëringsmandaat te geven aan de FOD Financiën, zodat btw automatisch wordt ingehouden.
Wat betekent dit voor jouw onderneming?
Deze wijzigingen vragen om meer nauwkeurigheid en tijdige actie in jouw administratie. Hier zijn enkele tips om problemen te voorkomen:
- Plan je aangiften zorgvuldig: laat geen deadlines verstrijken om boetes te vermijden.
- Controleer je btw-aangiften regelmatig: zorg dat alles volledig en correct is ingediend.
- Maak kennis met de btwprovisierekening: bereid je voor op de nieuwe procedure en zet tijdig de stap naar digitale administratie.
Heb je vragen over hoe deze veranderingen jouw bedrijf kunnen beïnvloeden? Pro experts staan klaar om je te begeleiden. Met de juiste aanpak wordt 2025 een jaar van groei, zonder administratieve verrassingen.
Lien Dickele, fiscaal adviseur
Titeca pro accountants & experts