Toen de lokale drukkerijmarkt een decennium geleden begon te tanen, zette Buromac uit Brugge Tadaaz in de markt. Met die webshop voor drukwerk voor feestelijke momenten, boorde het in binnen- en buitenland een nieuw publiek aan. Maar ook op duurzaamheidsvlak zijn ze vooruitziend. “Wij willen de verplichting om te verduurzamen vóór zijn”, vertelt Klaas Jonckheere, verantwoordelijk voor de productie.

Buromac werd door de grootouders van Klaas, zijn zus Lies en broer Thijs opgericht in 1961 en later verdergezet door zijn ouders Jan Jonckheere en Greet Deprest. “We maken gelegenheidsdrukwerk: geboortekaartjes, communiekaartjes, huwelijksuitnodigingen, rouwbrieven. Dat wordt verdeeld via lokale drukkers en begrafenisondernemers. Maar 12 jaar geleden zagen mijn ouders die markt veranderen, onder meer door de opkomst van onlinedrukkers. Met Tadaaz bereiken we de eindklant nu rechtstreeks via onze webshop. Bovendien kun je verregaand personaliseren, zodat je een uniek product krijgt: een kaart, een klein cadeautje…
Alle productie gebeurt in Brugge. We hebben ook verkoopkantoren in Nederland, Frankrijk en Duitsland, waar we zo goed mogelijk op de lokale gewoontes en tradities willen inspelen om verder te groeien. Zelf werk ik sinds 4 jaar in het bedrijf, dat naast Buromac en Tadaaz met Atelier Maurice nog een premium gelegenheidskaartenmerk heeft. Vanuit mijn achtergrond als industrieel ingenieur elektromechanica is duurzaamheid voor mij een evidentie. Energie speelt daarin een belangrijke rol. We legden ons dak vol met 2.000 zonnepanelen, lang voor duurzaamheid een hype werd, en ook nu doen we dat met ons batterijproject. De 6 batterijen met een totaal vermogen van 600 kW en een opslagcapaciteit van 1.290 kWh zorgen ervoor dat we onze zelfvoorziening optrekken van 65 naar 85 à 90%.
Daarnaast kunnen we er ook de pieken van onze afname van het openbaar net mee afvlakken en zo het capaciteitstarief verlagen. Maar als we het ruimer bekijken dan ons eigen bedrijf, helpen we met onze batterijen ook om het openbaar elektriciteitsnet in balans te houden. Er komen heel veel zonnepanelen en windmolens bij in België, wat maakt dat vraag en aanbod perfect in evenwicht houden steeds complexer wordt. Door zonne- energie op te slaan op momenten dat er al een overaanbod is en onze opgeslagen elektriciteit op het net te injecteren als de vraag groot is, helpen we het net stabiel houden.”
We zijn soms te bescheiden.
Pionieren
Een ander voorbeeld van pionieren op duurzaamheidsvlak is de CO2-nulmeting die het bedrijf recent vrijwillig deed. “We brachten de CO2-uitstoot van onze hele productieketting in kaart. Ooit wordt zo’n doorlichting een verplichting, maar wij hebben ze al. Opvallend was dat, ondanks het feit dat we een productiebedrijf zijn, toch één derde van onze uitstoot komt van de diensten die wij inkopen: marketingbureaus, Google, Facebook,… Ik geloof trouwens niet dat de consument significant meer wil betalen voor iets duurzaams. Maar door vroeg genoeg te investeren, kun je je als bedrijf wapenen voor voldongen feiten in de toekomst, zoals netuitval, moeten betalen om je overtollige zonnestroom te injecteren op het net, of de hogere energieprijzen zoals tijdens de coronacrisis.”