Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Op welke manier kan ik het best mijn auto financieren? Zijn er alternatieven voor een klassiek bankkrediet?

Op welke manier kan ik het best mijn auto financieren? Zijn er alternatieven voor een klassiek bankkrediet?

  • 03/05/2024

Vraag van de week

Op welke manier kan ik het best mijn auto financieren? Zijn er alternatieven voor een klassiek bankkrediet?

Een “Krediet op Afbetaling” verwijst naar een type lening waarbij de onderneming vooraf een forfaitair bedrag aan geld ontvangt van een kredietverstrekker, meestal een bank. Het krediet wordt daarna, met een vooraf bepaalde rente, meestal in vaste termijnen (mensualiteiten) terugbetaald. De looptijd wordt volgens de economische levensduur bepaald maar is in de meeste gevallen minimaal 6 maanden. De btw is slechts gedeeltelijk financierbaar. De intrest wordt in de resultatenrekening verwerkt als een kost. De administratie en het beheer van de wagen gebeurt volledig door de klant. 

Naast het klassiek “Krediet op afbetaling” kan ook een “leasingcontract” of een “rentingcontract” afgesloten worden. 

Leasing is een kredietvorm waarbij een leasingmaatschappij een wagen aankoopt en ter beschikking stelt voor de onderneming. De leasingmaatschappij is de juridische eigenaar van de bedrijfswagen. De onderneming is de economische eigenaar en krijgt het gebruiksrecht. Boekhoudkundig staat de wagen op het actief van de balans van de onderneming. De wagen wordt ook afgeschreven. De leasingschuld staat op het passief van de balans. De schuldgraad van de onderneming verhoogt dus. Er wordt dan ook gesproken van een ‘on balance’ lease. Tijdens het leasingcontract betaalt de onderneming het gebruiksrecht, inclusief intresten. Op het einde van het contract kan de wagen aangekocht worden als er ingegaan wordt op de aankoopoptie van maximaal 15%. 

Bij renting huurt de onderneming de wagen van de leasingmaatschappij met een vooraf gedefinieerde looptijd, aantal kilometers en prijs. De leasingmaatschappij is zowel de juridische als de economische eigenaar van de auto. Bij renting komt de wagen niet op de balans waardoor de schuldgraad van de onderneming niet toeneemt. Er wordt dan ook gesproken van een ‘off-balance’ lease. De maandelijkse facturen worden in de resultatenrekening geboekt als onkosten. Op het einde van het contract kan de wagen aangekocht worden als er ingegaan wordt op de aankoopoptie van minimaal 16%. 

Het afsluiten van een leasingcontract of een rentingcontract heeft diverse voordelen: 

  1. Geen grote initiële investeringen: Dit kan helpen om de cashflow te behouden en kapitaal vrij te maken voor andere investeringen of operationele behoeften. 
  2. Flexibiliteit: Leasing of renting kan flexibeler zijn dan het kopen van een asset. De leasevoorwaarden, zoals de duur van het contract en de maandelijkse betalingen, kunnen worden aangepast aan de behoeften van de onderneming. 
  3. Minder administratieve lasten: Bij leasing kunnen sommige administratieve taken, zoals onderhoud en reparaties, worden overgedragen aan de leasemaatschappij. Dat komt de operationele efficiëntie binnen de onderneming ten goede. 
  4. Minder waarborgen: De wagen blijft eigendom van de leasingmaatschappij en dient dus als onderpand. Bijkomende waarborgen zijn dan ook meestal niet nodig.

Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie