Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Anne Mie Depuydt stond in voor de coördinatie van een groot deel van het atletendorp op de Olympische Spelen

Anne Mie Depuydt stond in voor de coördinatie van een groot deel van het atletendorp op de Olympische Spelen

  • 03/05/2024

“Een erg complexe, maar ontzettend boeiende puzzel”

Als halverwege juli duizenden afgetrainde atleten het olympisch dorp bevolken, is dat voor een belangrijk deel te danken aan het werk dat Anne Mie Depuydt en haar architectenplatform uapS (Urbanisme Architecture Projets) hebben gerealiseerd in samenwerking met talrijke andere architecten. Het project krijgt nadien een grondige transformatie om tot een nieuw pareltje van de Franse hoofdstad uit te groeien.

Anne Mie Depuydt stond in voor de coördinatie van een groot deel van het atletendorp op de Olympische Spelen

Nadat Anne Mie Depuydt in 1987 met succes haar studies architectuur aan Sint-Lucas beëindigde, vertrok ze naar Parijs. Daar werkte ze onder meer voor Dominique Perrault en zette ze het gereputeerde kantoor van de Nederlander Rem Koolhaas ook in de Franse hoofdstad prominent op de kaart. 

“Nadat ik het voorrecht genoot om vervolgens gedurende een jaar een gesubsidieerde studie rond het begrip stedelijke menging te mogen doen, in het kader van een verblijf aan de Villa Medici in Rome, startte ik in 1999 uapS op in Parijs. Onze eerste projecten speelden zich in Vlaanderen af. Het eerste Franse project was in 2003 in Boulogne-Billancourt, in de schaduw van Parijs.” 

Titanenwerk 

In 2019 kreeg Anne Mie van verschillende bouwpromotoren die deelnamen aan de wedstrijd voor de bouw van het atletendorp (dat later een woonwijk wordt), de vraag om voor hen een ontwerp voor een gedeelte van dat dorp te maken. “Eerst hebben we het lastenboek met alle eisen van het organisatiecomité vertaald naar een ontwerp, waarbij we om de 2 weken vergaderden met de organisatie om de evolutie per thema voor te stellen. Op basis van hun feedback bereidden we tegen september 2019 de tweede fase van de wedstrijd voor. Toen we in december tot laureaat werden uitgeroepen, was het vanaf Nieuwjaar 2020 alle hens aan dek om tijdig de dubbele bouwaanvraag in te dienen. Ons team heeft toen echt als bezeten gewerkt, wat in volle coronacrisis geen pretje was gezien het contactverbod. De laatste 3 maanden van de studies zwoegden we elke weekdag tot middernacht, alleen de weekends waren heilig.” 

Alle wanden in de kamers zijn eenvoudig te demonteren, zodat ze recupereerbaar zijn voor hergebruik in een andere toepassing.

Anne Mie Depuydt

Het resultaat mag er zijn: een in alle opzichten duurzaam project, waarmee Parijs de harten van circulaire adepten wil en zal veroveren. “Het is een heel vooruitstrevende realisatie, waarmee we de CO2-voetafdruk met 50% hebben kunnen drukken, onder meer door de houtconstructie (structuur en gevels). Essentieel was het ontwerp van een grote sokkel, met 12 woonblokken erop en parkeerruimte eronder. Een oplossing vinden voor de sterke topografie op de locatie waar de sokkel moest komen – een hoogteverschil van 9 tot 12 meter – was een gigantische uitdaging. Erg typerend voor de architectuur is het werken met houtconstructies. We hebben alleen beton gebruikt waar nodig voor de stabiliteit en kozen daarbij voor beton met een verlaagd CO2-gehalte.” 

Toegankelijkheid 

Een optimale toegankelijkheid van de kamers was een ander aandachtspunt. “In elke kamer staan 2 bedden die 2,20 meter lang zijn en waar ook rolstoelgebruikers vlot in moeten kunnen bewegen. Die bewegingsvrijheid moesten we ook in de badkamers garanderen. De ruimtes die aanvankelijk voorzien waren voor een keuken, zijn opgevat om er ook badkamers van te kunnen maken. Alle wanden in de kamers zijn eenvoudig te demonteren, zodat ze recupereerbaar zijn voor hergebruik in een andere toepassing.” 

Budgetbewaking was eveneens van het grootste belang. “Bij alles wat we deden, moesten we ervoor zorgen dat alle afmetingen exact klopten en we sowieso het juiste aantal bedden (3.000) en woningen konden voorzien. Die controle moest ik uitvoeren voor wat uapS uittekende, maar ook voor wat onze andere vrienden-architecten ontwierpen. Een groot deel van de werken is al klaar, maar als alle atleten hun ding hebben gedaan, staat de volgende fase op het programma.” 

Vanaf half september zullen de flatgebouwen die het atletendorp vormen, een herbestemming krijgen als vaste woningen of kantoorgebouwen. “In functie daarvan maken de aannemers dan werk van de integratie van alle keukens en parketvloeren, het herstellen van kleine beschadigingen, de herwerking van de detaillering van de (houten) gevels, enzovoort. De definitieve oplevering is voorzien voor de zomer van 2025.”

Anne Mie Depuydt – geboren in Menen, getogen in Wevelgem – is heel trots op wat ze met haar team heeft verwezenlijkt. “Het was een geweldige ervaring om, samen met 5 andere architectenbureaus, 52.000 m² op een heel ecologische manier te kunnen vormgeven. We hebben bewezen dat het ook voor erg complexe realisaties heel snel kan gaan als alle neuzen in dezelfde richting staan.” (BVC - Eigen foto)

Anne Mie Depuydt

Ga jij ook voor goud? 

Deze zomer strijken de Olympische Spelen neer in Parijs en naast heel wat topatleten, stuurt West-Vlaanderen ook heel wat topondernemingen naar het grootste sportevent ter wereld. Het redactieteam van dit magazine is op zoek naar ondernemingen die de Spelen mee zullen ondersteunen en hun verhaal willen delen. Van het leveren van de bloemen tot het ondersteunen op logistiek vlak, van de verlichting tot het inplannen van medewerkers: als jouw bedrijf deelneemt aan de Spelen, dan zoeken wij jou! Ben of ken je zo’n bedrijf? Neem snel contact op via ondernemers.wvl@voka.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie