Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Wat doet een havenarbeider anno 2024?

Wat doet een havenarbeider anno 2024?

  • 19/04/2024

Vraag van de week

Wat doet een havenarbeider anno 2024?

In de haven doen ze import en export van goederen. Goederen komen toe van over de hele wereld en vertrekken vanuit de zeehaven naar alle werelddelen: containers, auto’s, high & heavy, stukgoederen en bulk. Havenarbeiders spelen een cruciale rol in die goederenbehandeling. 

De Wet betreffende havenarbeid (Wet Major) bepaalt dat enkel erkende havenarbeiders in havengebied havenarbeid mogen verrichten. Er zijn 4 verschillende type werknemers in de haven: havenarbeiders, logistieke werknemers met veiligheidscertificaat, gelegenheidshavenarbeiders (worden ingezet mits tekorten aan erkende havenarbeiders) en vaklui (werknemers die behandelingstuigen en materieel gericht op havenarbeid vervaardigen, onderhouden of herstellen binnen het territoriaal bevoegdheidsgebied voor de havens van Zeebrugge-Brugge, Oostende en Nieuwpoort). 

De taken van een havenarbeider 

De taken van een havenarbeider zijn heel afwisselend: auto’s en trailers laden en lossen van treinen en schepen (roro: roll on/roll off, waarbij goederen al rijdend worden verplaatst), laden en lossen van containers (lolo: load on/load off, waarbij de lading verticaal aan boord wordt gebracht met behulp van kranen), laden en lossen van grote machines, stukgoederen en bulk op schepen, hijsen en heffen van lasten, vastzetten van ladingen,… 

Elke werkgever die havenarbeid inzet in de havens van Zeebrugge-Brugge, Oostende en Nieuwpoort, dient lid te zijn van Cewez (de Centrale der Werkgevers Zeebrugge) om in regel te zijn met de Codex en de arbeids- en sociale zekerheidswetgeving. Cewez is het enige erkende organisme voor werkgevers die havenarbeiders tewerkstellen. Elke havenarbeider kan dan weer bij Cewez terecht voor personeelsadministratie, werkkledij en veiligheidsaspecten. 

Daarnaast organiseert Cewez ook beroepsopleidingen en bijscholing waarbij veiligheid en welzijn telkens centraal staan. De opleidingen voor de havens van Zeebrugge, Brugge, Oostende en Nieuwpoort worden georganiseerd in het OCZ (OpleidingsCentrum Zeebrugge) of op verplaatsing bij de havenbedrijven zelf. Het OCZ beschikt over eigen opleidingsmachines en bijvoorbeeld ook over een simulator voor autobehandeling. De organisatie is erkend door VDAB en verwierf het vereiste kwaliteitscertificaat ISO 9001. Naast haar opdracht als sociaal kantoor voor de havenarbeiders, zorgt Cewez eveneens voor het sociaal overleg tussen werkgevers en vakbonden in paritair samengestelde sociale organisaties.

Klik hier voor meer info.

Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie