Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Shipyard Lowyck kiest voor gezonde mix

Shipyard Lowyck kiest voor gezonde mix

  • 19/04/2024

“In kwaliteit kruipt tijd”

In de ateliers van Shipyard Lowyck in Oostende stap je een tijdperk van authentiek vakmanschap binnen. “Wij stellen ons ambacht ten dienste van klassieke restauraties, interieurinrichting voor de professionele vaart en onderhoud en winterberging van jachten”, zeggen Hans Keters en Mieke Sabbe. Het werk van hun team wordt internationaal gewaardeerd.

Shipyard Lowyck kiest voor gezonde mix Hans Keters

In de aanloop naar het vaarseizoen is het druk bij Shipyard Lowyck in Oostende. “Veel eigenaars laten hun jacht uit onze winterberging halen om vanaf het voorjaar opnieuw het water op te gaan”, zegt Hans Keters terwijl hij zijn scheepslift aan het Visserijdok bedient. Hij is van opleiding vliegtuigelektronicus, maar vanuit hun passie voor het zeilen stapten ze in de maritieme sector. In 2001 namen ze Scheepstimmerwerf Lowyck en Zn over en in 2003 volgde de overname van North Sea Marine. Beide werven werden samengevoegd tot Shipyard Lowyck. In 2020 werd ook de jachtwerf van de legendarische Staf Versluys overgenomen. “Vanaf de oprichting door Alphonse Lowyck in 1962 – die al snel bijgestaan werd door zijn schoonzoon Guy Laurent – stond de scheepstimmerwerf bekend voor zijn kwaliteit op het gebied van het afbouwen en intimmeren van vissersvaartuigen en andere zeeschepen. North Sea Marine werd in 1978 door Jean Collin opgericht en was de pionier van de invoer van Grand Banks jachten in Europa”, klinkt het. 

Schatkist 

“Volledige houten nieuwbouw is in België haast niet meer haalbaar tegen de concurrentie van landen met lagere loonlasten. Daarom hebben wij onze aandacht gespreid in een gezonde mix van klassieke restauratieprojecten, het volledig technisch onderhoud en winterberging van jachten, en timmerwerk voor de professionele vaart zoals interieurs voor de visserij, loodsboten en baggerschepen. Voor specifieke expertises werken wij vaak samen met collega’s uit de omgeving, zoals I.D.P. Shipyard uit Oostende en Gardec en Flanders Ship Repair uit Zeebruggge”, vertelt Keters.

Dankzij een gezonde mix van lokale en internationale klanten kunnen we ons werk voortzetten.

Hans Keters

De winterberging en het atelier staan vol klassieke zeil- en motorjachten. Stuk voor stuk worden ze met liefde, vakmanschap en veel geduld gerestaureerd. “In kwaliteit kruipt de nodige tijd”, zegt Mieke Sabbe. “Dat is waar we voor staan en waarvoor we van ons internationale cliënteel enorm veel vertrouwen krijgen. We werken dagelijks met heel mooi producten van gepassioneerde klanten. Af en toe komt er een heel zot project langs, zoals een authentiek, houten galleischip dat we mochten nabouwen voor het evenement Genua Europese Culturele Hoofdstad 2004. Daarvoor verzamelden we een projectteam van 24 vaklui en kregen we internationale weerklank.” 

“Dankzij de gezonde mix van lokale en internationale klanten kunnen we ons werk voortzetten. Al blijft het vinden van jonge krachten een ferme uitdaging. Wij hebben momenteel 3 medewerkers maar we kijken uit naar extra mensen. Het vak van scheepstimmerman wordt echter in België niet op school aangeleerd. Daarom moeten wij zelf gemotiveerde en geïnteresseerde mensen in de praktijk opleiden”, besluit Hans Keters. (RJ - Foto EV) 

www.shipyard-lowyck.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie