Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • West-Vlaamse speerpuntsectoren krijgen Europese innovatiesteun

West-Vlaamse speerpuntsectoren krijgen Europese innovatiesteun

  • 22/03/2024

“Belangrijke hefboom voor uitbouw provinciale economie”

West-Vlaanderen is een dynamische én innovatieve regio, die ook in Europa veel aanzien geniet. Zo krijgt onze provincie via het GTImechanisme (Geïntegreerde Territoriale Investering) een aparte enveloppe aan Europese steun voor een specifieke regionale strategie. “De globale injectie van ruim 67 miljoen euro is cruciaal om onze economie op een vernieuwende manier een impuls te geven”, getuigt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen.

West-Vlaamse speerpuntsectoren krijgen Europese innovatiesteun

De Europese Commissie lanceerde een tijdje geleden het GTI-concept voor toepassing binnen het Europese programma EFRO Vlaanderen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, nvdr). In het kader daarvan kende Europa een aparte enveloppe van 25,7 miljoen euro toe aan het economisch beleidsplan dat POM West-Vlaanderen uittekende. “We werken die provinciale strategie uit via verschillende projecten, waarvoor we de steun van diverse partners krijgen”, verduidelijkt Jean de Bethune. “De GTI-portefeuille (25,7 miljoen euro) draagt 40% van de totale kosten, de totale investering bedraagt ruim 67 miljoen euro.” 

De GTI-portefeuille van 25,7 miljoen euro draagt 40% van de totale kosten, de totale investering bedraagt ruim 67 miljoen euro.

Jean de Bethune

De uitwerking van een eerste reeks projecten om West-Vlaamse industriële speerpuntsectoren te laten innoveren gebeurde vorig jaar al, mede dankzij de voortreffelijke samenwerking tussen Vlaanderen en de provincie. Het gaat om 6 realisaties, samen goed voor een investering van 22 miljoen euro. 

Transformatie 

Zo krijgt Food Innovation Park, het wetenschapspark voor voeding en gezondheid in Roeselare, een opwaardering, onder meer door de uitbreiding van de al aanwezige onderzoeksfaciliteiten. Dat geldt ook voor VEG-i-TEC in Kortrijk, waar UGent research voor de groente- en aardappelverwerkende industrie verricht. “De zorgsector is een tweede belangrijke cluster. In Brugge bouwen we de Digital Health-community uit. Daar zullen zorgactoren en West-Vlaamse ondernemingen intens kunnen samenwerken om passende digitale oplossingen uit te werken voor de actuele zorgnoden. In de recyclagemarkt ligt de klemtoon dan weer op de intelligente identificatie, demontage en scheiding van componenten in materialen. Op die manier zullen we onder meer kunststof- en textielproducten vlotter kunnen recupereren voor hergebruik.” 

In de machinebouw en mechatronica krijgen maakbedrijven ondersteuning om de transformatie naar Industrie 4.0 te realiseren. “Dat willen we doen door mobiele apparatuur aan te kopen waarmee we in productieomgevingen meet- en testcampagnes kunnen doen. In de Blue Energymarkt zullen we eveneens investeren in uitbreiding van testinfrastructuur voor het maritieme platform Blue Accelerator. Nog aan de Noordzee komen er landings- en opstijgplatformen voor drones, terwijl het innovatiecentrum Drone Dock mag rekenen op extra onderzoeks- en testuitrusting.” (BVC - Eigen foto)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie