Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Hoe kan ik langdurig ziekteverzuim aanpakken in mijn bedrijf?

Hoe kan ik langdurig ziekteverzuim aanpakken in mijn bedrijf?

  • 08/03/2024

Vraag van de week 

Hoe kan ik langdurig ziekteverzuim aanpakken in mijn bedrijf?

In België zijn er momenteel ongeveer een half miljoen mensen die niet kunnen werken vanwege ziekte. Het aantal mensen in primaire arbeidsongeschiktheid (het eerste jaar) en invaliditeit (meer dan een jaar) dikt snel aan. Als die trend zich voortzet, wordt verwacht dat het aantal langdurig zieken tegen 2035 zal stijgen tot maar liefst 600.000. 

Naarmate de ziekteduur toeneemt (meer dan 1 maand afwezigheid), krijgen randfactoren meer gewicht dan de oorspronkelijke oorzaak. Die factoren omvatten onder andere angst, isolatie en negatieve gedachten. Studies tonen aan dat na 3 maanden ziekteverzuim de helft van de arbeidsongeschikte werknemers niet meer terugkeert naar hun vorige werkgever. Daarom is het essentieel dat werkgevers zich concentreren op het voorkomen van verzuim en tegelijkertijd actief werken aan informele re-integratieprocessen voor medewerkers die terugkeren na een langdurige ziekteperiode. 

Een proactieve benadering van ziekteverzuim begint met het creëren van een gezonde werkomgeving en het bevorderen van het welzijn van werknemers. Dat omvat niet alleen fysieke gezondheid, maar ook aandacht voor mentaal en emotioneel welzijn.

Een ander belangrijk aspect is het bevorderen van een cultuur van open communicatie en betrokkenheid. Medewerkers moeten zich vrij voelen om hun behoeften en zorgen te uiten, zonder angst voor negatieve gevolgen. Het is van belang dat leidinggevenden dreigende uitval herkennen en dat er signaalgesprekken plaatsvinden die eventueel kunnen leiden tot aanpassingen aan de werkplek of aan de uitgevoerde taken. 

Wanneer een werknemer toch langdurig ziek wordt, is de kans op slagen van een informeel re-integratieproces binnen een cultuur van open communicatie een stuk hoger. Dat informele re-integratietraject omvat een vrijblijvend overleg tussen de medewerker en de arbeidsarts tijdens de ziekteperiode, op initiatief van de werknemer. De werknemer beslist of de werkgever op de hoogte wordt gebracht. Het resultaat kan zijn dat er aanpassingen worden gedaan aan de werkplek of aan het uitgevoerde werk, zoals aanpassing van taken, duur, of aantal dagen. Cijfers wijzen uit dat de grootste kans op succes bij re-integratie ligt in het informele traject en niet in het formele wettelijke KB-traject. Maar als het informele traject niet slaagt, kan er overgegaan worden naar het formele traject. De kans op succes is echter zeer laag. Het is essentieel om een ondersteunende omgeving te bieden. Dit omvat niet alleen het aanbieden van flexibele werkhervattingsopties, maar ook het bieden van emotionele steun en begrip voor de situatie van de werknemer. Door regelmatig contact te houden, interesse te tonen en praktische ondersteuning te bieden waar mogelijk, kunnen werkgevers een positief verschil maken in het herstelproces van hun werknemers.

Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie