Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Exporterende ondernemingen ongerust over geopolitieke situatie

Exporterende ondernemingen ongerust over geopolitieke situatie

  • 08/03/2024

De onstabiele geopolitieke situatie is vandaag het grootste obstakel bij het exporteren. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij de 200 belangrijkste exporterende ondernemingen in Vlaanderen. Andere obstakels zijn de steeds complexer wordende regelgeving en de verstoorde logistieke aanvoerketens. In het afgelopen jaar keek een kwart van de bedrijven tegen een exportdaling aan en dat terwijl de export de motor is van de Vlaamse economie.

“Onze bedrijven maken zich grote zorgen over de instabiliteit op het wereldtoneel. Er zijn verschillende oorlogen waar vrede niet meteen in zicht is. Dit jaar gaat ook de helft van de wereldbevolking naar de stembus. Er is een heuse handelsoorlog aan de gang tussen Europa, de Verenigde Staten en China. De wereld is onvoorspelbaarder dan vroeger en dat kan de export fnuiken. Het is aan de Europese Unie om een baken van stabiliteit te zijn in een woelige wereld. Een sterker Europa is de beste garantie op een bloeiende internationale handel. Al moet Europa zelf ook hervormen, te beginnen met het aanpakken van de te sterke regeldruk”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. 

Europa is vandaag verre van perfect en moet terug naar de essentie: de vrije interne markt steeds verder waarmaken en dat met een level playing field voor alle bedrijven.

Bert Mons

In de maand januari hield Voka een enquête bij de 200 belangrijkste exporterende Vlaamse ondernemingen. In het afgelopen jaar 2023 is voor 4 op de 10 bedrijven de export gestegen. Voor 1 op de 4 bleef de export gelijk aan het jaar ervoor, voor 1 op de 4 was er een daling in 2023. De bedrijven zien de internationale politieke onzekerheid als het belangrijkste obstakel om vlot te kunnen blijven exporteren. Het gaat dan onder meer om instabiliteit in bepaalde landen en regio’s en aan de gang zijnde gewapende conflicten. Een tweede obstakel voor de export zijn de problemen die opduiken in de logistieke ketens. Om goederen via veilige verbindingen toch te kunnen blijven exporteren, zijn bijkomende en kostelijke maatregelen nodig, zoals het varen van langere routes op zee. De conflicten in het Midden-Oosten zijn een grote rem op de logistieke bevoorrading. Als derde struikelblok voor een vlotte internationale handel noemen bedrijven de regeldrift die operationele efficiëntie in de weg staat. Het Europese niveau is een grote bron van verplichte rapporteringen en toegenomen regulitis. De administratieve lasten die dat met zich meebrengt, zorgen voor toegenomen kosten, terwijl het maatschappelijk belang daar niet altijd tegenop weegt. 

Beleidsaanbevelingen Voka 

Meer dan de helft van de bedrijven geeft aan dat de groei van de export vooral in andere landen van de Europese Unie gerealiseerd kan worden. Het verder één maken van de Europese interne markt moet dan ook een prioriteit zijn. De Europese Unie moet ook dringend werk maken van een echte administratieve vereenvoudiging. Met name kleinere ondernemingen hebben niet de menskracht om de snel wijzigende regelgeving op te volgen. Bedrijven uit derde landen hebben doorgaans minder regelgevende kosten en zijn mede daardoor goedkoper dan onze bedrijven. 

“Onze Vlaamse exportgedreven economie heeft een sterk voordeel bij een sterke en slagkrachtige Europese Unie. Europa is vandaag verre van perfect en moet terug naar de essentie: de vrije interne markt steeds verder waarmaken en dat met een level playing field voor alle bedrijven. De Europese slinger is doorgeslagen in regeldrift. Europa moet een hervormingsagenda opstellen waarbij administratieve vereenvoudiging de rode draad moet zijn. Nu moet Europa hervormen voor morgen”, besluit Bert Mons.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie