Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Doordachte aanpak nodig bij cybercrisissen”

“Doordachte aanpak nodig bij cybercrisissen”

  • 08/03/2024

In 2021 werd 1 op de 8 bedrijven het slachtoffer van een cyberaanval, zo blijkt uit cijfers van VLAIO. Om een cybercrisis te bestrijden is een doordachte aanpak noodzakelijk. Toch heeft slechts een minderheid van de ondernemingen (38,3%) de gepaste procedures klaar om op een cyberaanval te reageren. Daarom heeft Voka West-Vlaanderen een Lerend Netwerk Cybercrisis Management ontwikkeld.

Kurt Callewaert “Doordachte aanpak nodig bij cybercrisissen”

Het Lerend Netwerk richt zich op CIO, CTO, DPO, IT-managers, cybersecurity verantwoordelijken en professionals. In 6 sessies ga je via cocreatie en onder leiding van een expertmentor dieper in op de diverse aspecten van een cybercrisis en leer je crisismanagementvaardigheden. 

Michel Keirsebilck, IT-manager bij Sitra Group, nam deel aan het Lerend Netwerk. Sitra is een internationaal transportbedrijf, gespecialiseerd in het transport van voedingsmiddelen, met vestigingen in 12 verschillende Europese landen. “Cybersecurity wordt voor de groep een steeds belangrijker thema. Sitra Group is de laatste jaren dan nog sterk gegroeid, wat ons bedrijf extra aantrekkelijk maakt voor hackers. Dat is een belangrijke reden waarom ik me ingeschreven heb voor het Lerend Netwerk. Daarnaast wordt de wetgeving rond cybersecurity voor onze sector strenger en als transportbedrijf moeten we aan steeds striktere security-eisen voldoen. Het Lerend Netwerk heeft mijn verwachtingen zeker en vast ingelost. Het was echt een eye-opener. Je moet over veel meer nadenken dan je in eerste instantie zou denken. Bij een cyberaanval worden zelfs simpele zaken een probleem. Hoe geraak je nog binnen in het gebouw? Hoe raak je nog de parking op? Zelfs algemeen communiceren naar je medewerkers wordt een probleem als je mailnetwerk platligt. Er werden ons concrete handvatten aangereikt om in het geval van een cyberaanval niet kopje onder te gaan en zelfs om operationeel te blijven. 

De wisselwerking tussen de deelnemers vind ik bovendien een grote meerwaarde: allemaal zijn ze in hetzelfde werkveld actief, wat ons goede sparringspartners maakte voor elkaar.” 

Inzichten over terugkomdrempel 

Ben Vanpoucke, CIO bij Zoutman, waardeert vooral de professionele aanpak en de benadering van het Lerend Netwerk. “Er staan echt wel interessante en heel deskundige sprekers op de planning. Ik heb er veel van opgestoken, bijvoorbeeld dat er heel uiteenlopende types hackers zijn. De ene maakt deel uit van een professioneel georganiseerde groep misdadigers, terwijl de andere bij wijze van spreken een kleine straatcrimineel is. Elke type vraagt een andere benadering. De info die je krijgt tijdens de sessies is ook objectief.” Vanpoucke heeft gemoedsrust verkregen dankzij het Netwerk. “Naar aanleiding van dit traject heb ik een actieplan opgesteld om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op een cybercrisis en daar slaap ik toch wel beter van. Hopelijk gebeurt het niet, maar mocht het er op een dag van komen, dan weet ik wel wat te doen.”

Deskundige begeleiding 

Kurt Callewaert, expert cybersecurity aan Howest én mentor van dit Lerend Netwerk, is uitgeroepen tot Cyber Security Reseacher/Educator of the year. De erkenning benadrukt zijn uitzonderlijke bijdrage aan het cybersecurity-onderwijs en -onderzoek in België. Howest lanceerde onlangs trouwens ook de spin-off Cyberstudios nv. Dat is een deep-tech incubator met een sterke focus op cybersecurity die de nieuwste technologische trends spot, meebouwt aan innovatieve cyberstart-ups en de groei versnelt van bestaande start-ups.

De volgende editie van het Lerend Netwerk start op dinsdag 23 april. Meer info of inschrijven?

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie