Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 13/12/2024

Met nu al meer dan 20 jaar op de teller geeft Wevelgems burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) binnen 4 jaar de sjerp door aan Kevin Defieuw. Hij is al jaren schepen van Lokale Economie, komt uit een ondernemersnest en hij werkte enkele jaren voor Unizo.

Wevelgem

Wat is uw reactie op de regiodeals die we gelanceerd hebben?

“Bepaalde grote projecten en thema’s kan je niet anders dan regionaal aanpakken, daar ben ik het zeker mee eens. Ik denk maar aan de aanleg van de trompetaansluiting of de aanpak van uitdagingen binnen de arbeidsmarkt. Dergelijke zaken kan je niet lokaal aanpakken, die moet je op regionaal niveau bekijken. Een puntje waar ik het niet mee eens ben is het idee om bepaalde zaken rond welzijn te willen privatiseren. Ik ben ervan overtuigd dat de publieke sector zeer waardevol kan zijn, denk maar aan onze 2 woonzorgcentra.”

Blijven investeren is belangrijk omdat je op die manier ook de economie in je gemeente aanzwengelt.

Jan Seynhaeve en Kevin Defieuw, Burgemeester en Schepen Wevelgem

Wat zijn 3 concrete verwezenlijkingen die u gedaan wil hebben tegen het einde van de legislatuur?

“We staan uiteraard nog maar aan het begin van de planningsfase voor het volgende meerjarenplan, maar van een aantal projecten zijn we nu al zeker dat die daarin een plaats zullen krijgen. Bedrijvenpark Gullegem-Moorsele is de voorbije legislatuur gerevitaliseerd; de komende legislatuur willen we ons ander bedrijvenpark, Wevelgem-Zuid, ook aanpakken. Het gaat zowel om de bovenbouw als de onderbouw, met een vernieuwing van de riolering, extra groen waar mogelijk en veilige fietspaden om werknemers zoveel mogelijk aan te moedigen om met de fiets naar het werk te komen. Dat is een project van ruim 10 miljoen euro, maar we zouden tot 85% van dat bedrag via subsidies kunnen recupereren.

Daarnaast staan er de komende jaren aanzienlijk wat grote projecten op de planning. Zo krijgt Moorsele een nieuwe sporthal, krijgt Gullegem een nieuw ontmoetingscentrum en wordt het centrum van Wevelgem aangepakt. Blijven investeren is belangrijk omdat je op die manier ook de economie in je gemeente aanzwengelt.

Ten derde willen we de komende jaren inzetten op het STEM-gegeven in onze gemeente: kinderen en jongeren op alle mogelijke manieren warm maken voor wetenschap en techniek. Er is – niet alleen in onze regio maar overal in Vlaanderen – een tekort aan technische profielen. Enkel door studenten op jonge leeftijd al in contact te brengen met bedrijven en praktijkervaring te laten opdoen, kunnen we hen stimuleren om een technische weg in te slaan.”

Hoe zal u van Wevelgem de meest ondernemende gemeente van West-Vlaanderen maken?

“Onze gemeente heeft enorm veel potentieel om de meest ondernemende gemeente van onze provincie te worden. Onder meer dankzij onze centrale ligging langs verschillende autosnelwegen, de aanwezigheid van de luchthaven, het spoor, de Leie… zijn we een aantrekkelijke gemeente om te ondernemen. We hebben 2 grote bedrijventerreinen, met toonaangevende bedrijven zoals Alpro, LVD en Recticel. Er zijn heel veel gemotiveerde lokale handelaars. Het is belangrijk die reeds aanwezige kiemen voldoende water te geven zodat de economie in onze gemeente zich verder kan ontplooien. We doen ook inspanningen om de vinger aan de pols te houden bij ondernemers. Zo’n 10 keer per jaar gaan we met het bestuur op bedrijfsbezoek. Op die manier leren ondernemers het bestuur kennen, en horen wij omgekeerd ook wat er leeft in de bedrijfswereld. De komende jaren zullen we dat blijven doen.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie