“Wie in België wil produceren, moet automatiseren”
Handsaeme Machinery wil tegen eind dit jaar naast de huidige vestiging in Izegem met 5.000 m2 uitbreiden. Vooral de groei van de activiteiten voor houtskeletbouwers vraagt extra ruimte. Maar op langere termijn zal ook verder automatiseren nodig zijn om de te kleine instroom aan nieuwe werkkrachten op te vangen. “Dat dat ook bij onze klanten het geval is, speelt in ons voordeel”, vertelt Olivier Handsaeme.
De oorsprong van de machinebouwer gaat terug tot 1935. “Dan is mijn grootvader Gaston gestart met machines voor de borstel- en later ook voor de schoenenindustrie. Onder mijn vader Roland kwam de klemtoon meer te liggen op de bouw van speciale machines – onder meer van kermisattracties – en de tapijtenbusiness die dan boomde in onze regio. Mijn inbreng vanaf de jaren 90 was de automatisering van de machines. Recent leggen we ons ook meer toe op machines voor technisch textiel en de houtindustrie. In het begin was dat enkel om zo geautomatiseerd mogelijk houten palletten te maken. We moeten het daarbij hebben van bedrijven met hoge lonen en medewerkers die geen zware palletten meer willen heffen. Onze eerste focus was Europa, maar nu kijken we toch ook richting Australië en de USA.”
Ik heb steeds vaker mensen nodig die software kunnen schrijven.
Olivier Handsaeme
“In het laatste decennium zijn daar lijnen voor houtskeletbouw bij gekomen, met klanten in Frankrijk, Duitsland, de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en recent ook Scandinavië. Zo’n wand kan tot 13 op 3,5 meter groot zijn. We bouwen 5 stations na elkaar, zodat we makkelijk op 60 meter lengte en 20 meter breedte uitkomen. Dergelijke lijnen vragen dus veel ruimte, want voordat we zo’n lijn bij de klant plaatsen heeft ze hier bij ons al helemaal gefunctioneerd. De uitbreiding aan de andere kant van de oprijlaan is dus een noodzaak. Er komt een gebouw van 2 verdiepingen waarin we alle onderdelen gaan afwerken. Via 2 bovengrondse verbindingen over de baan komen de onderdelen terug naar de bestaande werkplaats, waar we de machines monteren en opstarten zodat de klant ze in werking kan zien.”
Moeilijker mensen te vinden
“Van zo’n houtskeletbouwer krijgen wij een 3D-plan van een huis, dat we helemaal uit elkaar rafelen om machines te ontwikkelen die de onderdelen maken die op de werf tot op de millimeter juist kunnen gemonteerd worden. Ik heb dus steeds vaker mensen nodig die software kunnen schrijven. Het kapitaal van mijn mensen zit vooral in engineering. Al zijn er ook nog altijd mensen nodig die aan de draai- en freesbank willen staan, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Daarom zetten we in op 3D-printing en automatisering. Veel van onze klanten – zeker zij die vooral seriewerk doen – klagen nog veel meer dat ze moeilijk mensen vinden. En dan komt onze focus op automatisering van machines, lijnen en processen nog veel meer in de picture.”
“Personeel vinden zal wellicht een uitdaging blijven. We merken dat de jonge generatie andere verwachtingen heeft over een job dan wie hier al lang in dienst is. Het is duidelijk: bedrijven die zich het best aan de nieuwe omstandigheden kunnen aanpassen, zullen overleven.” (SD - Foto Kurt)