Sinds de lokale verkiezingen van zes jaar geleden is zowel Vlaanderen als de wereld sterk veranderd. Uitdagingen die in 2018 nog relatief abstract waren zoals de krapte op de arbeidsmarkt, de vergrijzing, onze energievoorziening, het gebrek aan sociale cohesie of nog cybercriminaliteit zijn nu deel van de dagelijkse werkelijkheid geworden.
Daarnaast zijn er de afgelopen legislatuur ook nieuwe, onverwachte crisissen opgedoken die onze economie en onze regio midscheeps hebben geraakt zoals de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de inflatieschokken, maar ook de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Om van de toenemende geopolitieke spanningen, gecombineerd met technologische ontwikkelingen, nog maar te zwijgen.
De afgelopen legislatuur hebben onze lokale besturen constant geschakeld om de impact van de crisissen te mitigeren. Ze zijn ook het bestuursniveau waarin de burger het meest vertrouwen heeft. Wanneer het echter gaat om economisch beleid of beleid op de lange termijn merken we op dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten. De kleinste kunnen hun takenpakket amper nog behappen, terwijl de grootste tal van initiatieven opzetten buiten hun kerntaken, wat vaak oneerlijke concurrentie betekent voor private ondernemingen. Vanuit Voka pleiten we ervoor om de bestuurskracht van lokale besturen te versterken zodat ze zowel voor bedrijven als burgers een beleid kunnen uittekenen op de lange termijn. Om die bestuurskracht te verhogen moet de schaal van lokale besturen worden afgestemd op de taken en uitdagingen die op hen afkomen. Daarnaast moeten steden en gemeenten zich meer richten op de kerntaken en hun rol als regisseur en minder dienstverlening zelf inrichten.
Het loont voor lokale besturen om meer aandacht te hebben voor ondernemers en te investeren in onze economie.
Bert Mons, Gedelegeerd bestuurder
Het loont voor lokale besturen om meer aandacht te hebben voor ondernemers en te investeren in onze economie. Dat is niet alleen een goede zaak voor ondernemingen, maar ook voor de lokale gemeenschap. Ondernemingen kunnen immers een belangrijke rol spelen in het oplossen van problematieken op het lokale niveau. In onze memoranda naar aanleiding van de lokale verkiezingen van 13 oktober formuleren we een reeks aanbevelingen voor lokale besturen: wat is hun rol in de toekomst en hoe kunnen ze zichzelf organiseren om deze rol waar te maken? Alle thema’s waar lokale besturen de meeste impact hebben voor ondernemingen, van belastingen en investeringen over ruimte en mobiliteit tot arbeidsmarkt en onderwijs passeren de revue.
Tot slot formuleren we onze prioriteiten voor de verschillende West-Vlaamse regio’s. In bepaalde strategische dossiers staan we als regio veel sterker dan elke stad of gemeente apart en kunnen we hefbomen creëren voor de hele regio door de krachten te bundelen over fysieke en partij- en organisatiegrenzen heen. Daarom roepen we als Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen op om per referentieregio een regiodeal te sluiten waarbij lokale besturen, ondernemers, sociale partners en andere stakeholders aan tafel gaan zitten om zo’n hefboomprojecten samen tot een goed einde te brengen, door alle bestuurslagen heen. In aanloop naar 13 oktober geven we in elke editie van Ondernemers tekst en uitleg bij deze regiodeals.
Zowel voor lokale besturen als voor ondernemingen is 2024 een sleuteljaar. Het beleid dat in de volgende legislatuur wordt gevoerd, ook op lokaal niveau, zal bepalend zijn voor onze welvaart en welzijn. Ofwel slagen we erin de komende decennia in Vlaanderen een florerende en duurzame economie uit te bouwen door te hervormen en te investeren, ofwel missen we die boot en komt onze toekomst onder druk te staan.