Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tieltr wil Tielt op alle vlakken doen bruisen

Tieltr wil Tielt op alle vlakken doen bruisen

  • 17/05/2024

“Dit platform is win-win voor iedereen” 

Om de aangroei van de Tieltse bevolking te versnellen, zetten een aantal Tieltse ondernemers met steun van het stadsbestuur de schouders onder het onafhankelijk platform Tieltr. Het doel? Tielt als stad laten groeien. “Meer mensen aantrekken naar Tielt om er te werken, te wonen en te beleven moet een win-win zijn voor iedereen”, vertelt Ilse Nagel (Vlaemynck).

Tieltr wil Tielt op alle vlakken doen bruisen Ilse Nagel

De conclusies van de woonbehoeftestudie die CityD-WES – het vroegere WES – voor de initiatiefnemers uitvoerde, slaan nagels met koppen. Ilse Nagel: “Er komen meer mensen van buiten Tielt hier werken dan omgekeerd. Onze bedrijven hebben potentieel voor 16% extra tewerkstelling. Het aandeel bewoners van Tielt op beroepsactieve leeftijd, en dan vooral in de categorie 20 tot 39 jaar, is heel laag en dalend. Ons migratiesaldo is negatief; we verliezen meer inwoners aan andere gemeenten dan we er winnen. En ook qua procentuele stijging van het aantal woongelegenheden sinds 2002 scoren we slechter dan omliggende gemeenten. Tegelijk is er bij de projectontwikkelaars voor de komende jaren een pijplijn van 959 nieuwe wooneenheden. In veel gemeenten dreigt er een oververzadiging op dat vlak, maar dat is hier niet zo en betekent goed nieuws voor Tielt. Er is dus heel wat potentieel. Daar moesten we iets mee doen.”

Na Vlaemynck en Dumobil sprong eerst het Sint-Andriesziekenhuis mee op de kar. Experza en Stad Tielt stapten ook mee in de stuurgroep van de nieuwe vzw. “De focus ligt niet op het verkopen of commercialiseren van vastgoed of bedrijven, maar wel op Tielt als stad aantrekkelijker maken en opnieuw meer doen bruisen. De stad leeft dankzij de bedrijven, de verenigingen en de bewoners. Om dat potentieel kwalitatief in de markt te zetten en op de lange termijn te kunnen werken, verzamelden we met verschillende spelers voldoende budget en spraken we Comma aan, een Zedelgems communicatiebureau dat het initiatief ondersteunt en neutraliteit garandeert. Sinds 2004 implementeren zij al merkstrategieën voor bedrijven en overheden.” 

De website tieltr.be is opgebouwd uit 3 pijlers: werken, wonen en beleven in Tielt. “Die pijlers hangen samen en versterken mekaar. Daarom bundelen we ze op dat onafhankelijke platform. Het moet een win-win worden: voor de stad betekenen meer inwoners meer inkomsten, bedrijven krijgen meer instroom van jong talent, voor de projectontwikkelaars zorgt meer interesse voor een kortere vermarktingstijd van projecten, en een bruisende stad houdt de actieve bevolking ook hier. Het onderzoek toont aan dat dit potentieel hier op alle vlakken aanwezig is. Tieltenaars kunnen live kennismaken met Tieltr op Enjoy Tieltr, het vroegere College Beach, op de Tieltse Feesten van 4 tot 7 juli, met op donderdag een VIP-avond.” 

“We zijn wel blij en vinden het heel belangrijk dat het Tieltse stadsbestuur dit initiatief steunt, anders zouden we er niet aan begonnen zijn. Meulebeke komt er trouwens na de fusie bij vanaf 1 januari 2025. De bedrijven die we nu op het platform laten intekenen komen uit Tielt, maar we hebben al een pijplijn voor bedrijven uit Meulebeke die staan te popelen om mee te kunnen doen.” (SD - Foto Kurt) 

www.tieltr.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie