Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Fraxinus automatiseert ook eigen productieprocessen

“Automatisatie trekt jonge, technische profielen aan” 

De vrees dat automatisatie het werk van mensen zou afnemen is ongegrond. Dat kan Hans Van Essche, zaakvoerder van Fraxinus, na 20 jaar in de sector wel besluiten. Meer zelfs, in de huidige strijd om technisch talent zorgen slim geautomatiseerde productieprocessen er niet alleen voor dat de productie op punt blijft, maar maken ze de werkvloer ook aantrekkelijker voor potentiële werknemers.

Hans Van Essche, Fraxinus automatiseert ook eigen productieprocessen

Sinds 2004 ontwerpt, bouwt en automatiseert Fraxinus logistieke processen, magazijnen, productie- en verpakkingslijnen in een brede waaier aan industrieën. De missie om logistieke flows en productieprocessen zo efficiënt mogelijk te maken, bracht het bedrijf de voorbije 20 jaar de wereld rond en deed de onderneming groeien tot een atelier van ruim 14.000 m2 in de Roeselaarse industriezone Beveren-Wijnendale. Sinds 2020 realiseerde Fraxinus in samenwerking met partnerbedrijf Stumaco ook diverse projecten in de voedingsindustrie.

Elke installatie die het atelier van Fraxinus verlaat, is maatwerk. “Geen enkele vraag of situatie is dezelfde, en telkens zoeken we naar de synergie tussen onze eigen kennis en die van de klant. De klant kent zijn processen terwijl wij weten welke tools voorhanden zijn om die te optimaliseren. Omdat de wereld van automatisatie in een razend tempo evolueert, houden we innovaties nauwgezet in het oog en onderzoeken we in hoeverre bepaalde technologieën, zoals AI, interessant kunnen zijn.” Hoewel het merendeel van de portefeuille uit turnkeyprojecten bestaat, heeft Fraxinus vooral terugkerende klanten. “Budgetten om een volledige productieomgeving in één keer te automatiseren, zijn er meestal niet. Vaak komen bedrijven met één deelproject bij ons aankloppen. Wij helpen hen om het grotere plaatje te zien, prioriteiten te stellen en zo continu te blijven ontwikkelen.” 

Eigen atelier als democel 

Een bedrijf dat andere fabrikanten helpt te automatiseren en optimaliseren, kan zelf niet achterblijven. Op termijn wil Fraxinus zoveel mogelijk manuele handelingen uit de eigen productie elimineren. “De engineering mag best wat tijd in beslag nemen, maar zodra een project de tekentafel verlaat, moet alles automatisch gebeuren. Zowel administratie als productie moeten uiteindelijk rechtstreeks vanuit het 3D-model aangestuurd worden.” 

Stap voor stap verhogen we de efficiëntie en nauwkeurigheid, en maken we van ons eigen atelier een democel.

Hans Van Essche

Om die ambities waar te maken, investeerde Fraxinus al in CNC-frees- en draaibanken en aangestuurde opslagmagazijnen voor buizen en palletten. Binnenkort volgen nog een grote CNC-freesmachine met een bereik van 14 meter en een buizenlaser voor het nesten en snijden van buizen en het vloeiboren en tappen van gaten. “Stap voor stap verhogen we de efficiëntie en nauwkeurigheid, en maken we van ons eigen atelier een democel”, klinkt het. 

Arbeiders worden daardoor volgens Hans allerminst buitenspel gezet. “We halen de zware en repetitieve handelingen eruit, maar operatoren blijven essentieel. Eigenlijk wordt hun werk alleen maar aantrekkelijker. Zo helpt automatisering niet enkel om de productie efficiënter te maken, maar ook om het weinige beschikbare personeel te blijven prikkelen. Dat getuigen onze cijfers. Net als onze omzet, is ons personeelsbestand de voorbije jaren enkel maar gegroeid.” (EN - Foto Kurt) 

www.fraxinus.be