Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers 1 - Standpunt: Bert Mons: Lichtpunt(jes) voor 2024

Ondernemers 1 - Standpunt: Bert Mons: Lichtpunt(jes) voor 2024

  • 12/01/2024

Namens het bestuur en alle medewerkers van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wens ik je het allerbeste toe voor een gezond, succesvol en ondernemend 2024!

Bert Mons

Optimism is a moral duty. Als echte ondernemers zijn we grenzeloze optimisten, maar natuurlijk ook realisten. Als echte ondernemers tarten we de status quo. Disruptief willen zijn en het altijd anders doen dan anderen is onze corebusiness. Het ontwrichten van bestaande conventies is onze dagelijkse uitdaging. Ondanks alle geopolitieke uitdagingen, de energieen klimaattransitie is geen enkele berg te hoog, want klimmen kun je leren. Het is onze plicht te geloven dat in de huidige crises de kiemen liggen voor de renaissance van ons land en bij uitbreiding West-Europa en wel omdat ik geloof in de kracht en het vernuft van de mens. 

En hoewel onze economische verwachtingen voor 2024 niet meteen zot optimistisch zijn, met onder meer magere groei, weer een hogere inflatie en een recordaantal faillissementen, zijn er volgens onze hoofdeconoom Bart Van Craeynest toch ook economische lichtpuntjes voor 2024, die ik graag met je deel. 

De belangrijkste rem op de wereldeconomie het voorbije jaar was de (bedoelde) impact van de snelle renteverhogingen door centrale bankiers over de hele wereld in reactie op de inflatieopstoot. Die renteverhogingscyclus ligt ondertussen achter de rug. Niettemin duurt het doorgaans 1 à 2 jaar om de volledige impact van renteverhogingen te verwerken. Rekening houdend daarmee zou de negatieve impact van de eerdere renteverhogingen op de wereldeconomie in de loop van 2024 toch duidelijk moeten gaan afnemen. Bovendien gaan de financiële markten er vandaag van uit dat de centrale banken al voor de zomer hun beleidsrentes terug zullen beginnen te verlagen. Dat zou dan de economie een extra duwtje in de rug moeten geven. Daarnaast zou doorheen het jaar ook de koopkracht in heel wat landen moeten gaan herstellen. De inflatie is in veel landen aan het afkoelen, terwijl de loongroei stilaan een inhaalbeweging maakt. Die combinatie van de rente-impact en de koopkracht suggereert dat het internationale conjunctuurklimaat toch duidelijk zou moeten verbeteren in de loop van 2024. 

In de huidige crises liggen de kiemen voor de renaissance van ons land en bij uitbreiding West-Europa.

Bert Mons, Gedelegeerd bestuurder

Ook in België ligt de piek van de rente in deze cyclus allicht achter de rug. De marktrentes op langere looptijden doken de voorbije weken al duidelijk lager als gevolg van de bijgestelde verwachtingen voor de renteacties van de ECB. Die lagere rente zal bijdragen tot gunstigere financieringsvoorwaarden voor bedrijven en gezinnen in 2024. Zonder nieuwe verrassingen in de wereldeconomie zijn we allicht op weg naar rentes meer in lijn met ‘normale’ groei- en inflatieomstandigheden. In België zou dat voor de rente op langere termijn in de richting van 2,5 à 3% zijn. 

Door de combinatie van de inflatieopstoot en ons systeem van automatische loonindexering stegen de loonkosten in ons land de voorbije jaren duidelijk sneller dan bij onze belangrijkste handelspartners. In de landen rondom ons zou vanaf 2024 een inhaalbeweging op gang moeten komen. Daardoor zal onze recent opgebouwde loonhandicap geleidelijk weer wat moeten gaan verminderen. 

Ondanks de moeizame economische situatie worden er nog altijd jobs bij gecreëerd. Samen met een nieuwe indexering zorgt dat ervoor dat de gemiddelde koopkracht van de gezinnen ook de komende jaren blijft toenemen. In 2024 zal die stijging wel duidelijk minder zijn dan de spectaculaire koopkrachtboost van 2023, maar de gemiddelde koopkracht blijft er wel op vooruit gaan. Dat suggereert dat ook de gezinsbestedingen en de investeringen van de gezinnen kunnen blijven toenemen. 

In de eerste helft van 2024 neemt België het EU-voorzitterschap op zich. Los van het beschamende feit dat we dan als voorzitter op het Europese strafbankje zullen terechtkomen voor onze wankele begroting, wil België dat voorzitterschap aangrijpen om een aantal belangrijke dossiers voor onze economie op tafel te leggen. België wil vooral inzetten op industrieel beleid, om op Europees niveau werk te maken van een plan over waar we met onze industrie naartoe willen. Daarnaast zal ook veel aandacht gaan naar een verdere versterking van de interne markt. Die is één van de belangrijkste economische troeven van het hele Europese verhaal, zeker ook voor Vlaamse bedrijven, maar die interne markt is nog lang niet voltooid (en was de voorbije jaren wat stilgevallen). Als België op die 2 dossiers echte vooruitgang kan boeken, dan zal dat onze economie ten goede komen. 

2024, here we come!

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie