Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • West-Vlaamse economie sputtert: meer dan 1 op 4 West-Vlaamse bedrijven stelt groeiplannen neerwaarts bij

West-Vlaamse economie sputtert: meer dan 1 op 4 West-Vlaamse bedrijven stelt groeiplannen neerwaarts bij

  • 20/04/2023

Nieuwe Voka-enquête alarmerend

In een nieuwe Voka-enquête bij 180 West-Vlaamse ondernemers gaan de waarschuwingslichten over onze economie aan. De bevraagde bedrijven verwachten geen enkele groei in het tweede kwartaal. Vooral de hoge loonkosten wegen zwaar. “Deze code oranje mag geen code rood worden”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Er is nu een economisch beleid nodig dat inzet op concurrentiekracht en innovatie en dat werken niet bestraft, maar net aanmoedigt.”

De West-Vlaamse economische motor blijft sputteren, toont een nieuwe Voka-enquête aan. Voor het tweede kwartaal van dit jaar verwachten de bevraagde ondernemingen geen groei van de omzet. Voor heel 2023 gaan ze uit van amper 1,5 procent groei. Meer dan een kwart (27%) stelt groeiplannen neerwaarts bij. Eén op de drie verlaagt de investeringsplannen. Gemiddeld zouden de investeringen de komende twee jaar stagneren.

“We hebben net meer investeringen nodig om onze economie en onze bedrijven na enkele crisisjaren weer volop te doen draaien”, stelt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Dat is slecht nieuws voor ons allemaal: als onze economie sputtert, doet onze welvaart dat ook. De investeringen van vandaag zijn de jobs voor morgen.”

Als onze economie sputtert, doet onze welvaart dat ook.

Bert Mons

Loonkosten wegen zwaarst

De grootste rem op de economische activiteit vormen de loonkosten: 44% van de bevraagde ondernemingen schuift dit als grootste belemmering naar voren.  “De zware factuur van de automatische koppeling van de lonen aan de index blijft als een molensteen om de nek van onze West-Vlaamse bedrijven hangen, legt Bert Mons uit. "Onze ondernemingen moeten zich duidelijk herstellen van de forse loonstijgingen in de voorbije maanden en jaren.”

Bovendien duiken er alarmerende signalen op uit de retail en de bouw, waar de omzet en orderboeken snel slinken. “Onze economie is aan het slabakken, dus mag het beleid dat zeker nu absoluut niet doen. Er moet nú een economisch beleid gevoerd worden”, beklemtoont Bert Mons. “Er rest onze regeringen nog meer dan een jaar tot de verkiezingen. Dat is veel te vroeg om in campagnemodus te gaan, zeker gezien de uitdagingen waar onze West-Vlaamse ondernemingen en onze economie nu voor staan. Daar niets aan doen? Geen optie. Onze toekomstige welvaart hangt ervan af.”

3 cruciale punten om economie aan te zwengelen

Drie punten zijn cruciaal om onze economische motor weer aan te zwengelen:

  1. Een beleid dat onze concurrentiekracht ondersteunt
    Er moet nu gepraat worden over de aanpassing van de automatische koppeling van de lonen aan de index. Gemiddeld liggen de loonkosten vandaag 11% hoger dan een jaar geleden. Voor de volgende 12 maanden verwachten West-Vlaamse ondernemers een verdere stijging met nog eens 5%, duidelijk hoger dan eerdere macro-economische inschattingen van 2 à 3%. Dat is onhoudbaar en prijst onze West-Vlaamse bedrijven uit de (internationale) markt. Onze concurrentiehandicap ten opzichte van de buurlanden is opnieuw opgelopen.
  2. Een beleid dat innovatie ondersteunt
    Durfkapitaal en nieuw ondernemerschap moeten ondersteund worden. Dat doe je niet door te morrelen aan de DBI-aftrekken – waardoor je durfkapitaal wegjaagt – of de investeringsaftrek uit te stellen. De regeringsplannen voor een fiscale hervorming zijn wat dat betreft verontrustend.
  3. Een beleid dat talent ondersteunt
    Dat doe je niet door te morrelen aan de auteursrechtenregeling, de warrantenregeling of de pensioenplannen 2de pijler.

Werken maakt hét verschil, maar maakt voor regering geen verschil

Deze regering lijkt ondernemen en hard werken eerder te willen bestraffen dan net te willen aanmoedigen. Terwijl net degenen die hard werken en risico nemen, het verschil maken. Zo doken er deze week berichten op dat minister van Pensioenen Karine Lalieux de uitkering van groepsverzekeringen zwaarder wil belasten. 

“Dat is compleet onaanvaardbaar”, aldus Bert Mons. “Keihard werken en naarstig decennialang geld opzij te zetten voor je oude dag, wordt zo gepenaliseerd. Dat is toch de wereld op zijn kop? Bovendien dreigt er weer eens contractbreuk gepleegd te worden vanuit de overheid. Binnenkort is het 1 mei. Ik nodig alle politici uit om er een échte Dag van de Arbeid van te maken: zonder holle frasen en ondoordachte voorstellen, wél met concrete acties om hard werken en ondernemen te stimuleren in dit land.”

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag