Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ‘We voelden aan dat het tijd was om de rollen om te wisselen’

‘We voelden aan dat het tijd was om de rollen om te wisselen’

  • 07/05/2024

Met 25 jaar op de teller, heeft The Airconditioning Company uit Wilrijk al een hele weg afgelegd. Door de evolutie van z’n business was er eerst de naamswijziging naar TAC!, gevolgd door de aansluiting bij de FRONNT-groep vorig jaar én de generatiewissel van vader op zoon onlangs. ‘Na drie jaar nauw samenwerken voelden we automatisch aan wanneer het moment aangebroken was om onze rollen om te wisselen’, aldus CEO Nathan Van Overloop.

Beter meer uitgeven aan kwalitatieve werktruien voor techniekers dan aan modellen die sneller in de vuilnisbak belanden. Voor Nathan Van Overloop is dit maar een voorbeeld van hoe TAC! zorgt voor z’n team. ‘TAC! voorziet gebouwen van een aangenaam klimaat en sanitair. We doen projecten van 2.000 tot 2 miljoen euro. Als familiebedrijf voelen we ons verantwoordelijk voor onze medewerkers en hun families. Als wij ervoor zorgen dat onze mensen hier graag werken en hen een evenwichtig verhaal bieden, dan zullen zij nóg beter werk afleveren’, zegt hij. Nog maar recent heeft hij de fakkel overgenomen van vader Eric, die TAC! opstartte als een klassiek koeltechnisch installatiebedrijf. ‘Meteen na mijn IT-studies heb ik er trouwens al twee jaar voor gewerkt’, klinkt het.

‘Door z’n IT-kennis bezorgde Nathan ons toen al een voorsprong op de concurrentie. Wij werkten al met een ERP-systeem toen niemand daar al aan dacht. Als ondernemer bouwde ik vooral voort op m’n technische skills, die ik ook overbracht op m’n medewerkers. Door een team rond me te bouwen, trachtte ik m’n verantwoordelijkheid naar hen zo goed mogelijk op te nemen. Zo werd het bedrijf stilaan voorbereid op de volgende generatie’, pikt Eric Van Overloop in. Voor opvolging dacht hij ook eerder aan iemand van z’n management dan aan Nathan, die een carrière in de IT-wereld was beginnen uitbouwen. ‘Om de drie jaar vroeg ik hem wel of hij toch niet aan boord wou komen. Die boot hield hij steeds af. Maar toen ik effectief stappen begon te nemen met oog op de overdracht van het bedrijf, kwam hij toch in beeld. Aanvankelijk om me bij te staan in alle administratie, maar gaandeweg evolueerde zijn rol verder. Als vader was het zeker aangenaam om te merken dat Nathan dan toch het roer zou overnemen.’

GEGROEID ALS LEIDER

‘Vanuit m’n opleiding sprak de IT-sector me op jongere leeftijd aan. Maar door de verschillende stappen die ik in m’n loopbaan heb gezet, spitste ik me in die wereld niet langer toe op de technologische facetten. Ik was er vooral mee bezig om voor medewerkers een omgeving te creëren waarin ze hun taken op de best mogelijke manier konden uitvoeren. Toen ik me bewust werd van die persoonlijke groei tot leider die ik had doorgemaakt, besefte ik dat dan evengoed kon ingaan op vaders vraag’, geeft Nathan Van Overloop aan.

Vader en zoon werkten eerst een tweetal jaar nauw samen in een tandem. ‘Zo kon ik volop van hem leren en zijn advies inroepen wanneer ik tegen de muur liep. Die periode maakte duidelijk dat we elk onze eigen skills hebben en soms ook met een andere bril naar de dingen kijken. Maar bovenal is er toch veel onderlinge waardering uit gegroeid die de klassieke vader-zoonband overstijgt’, vertelt hij voort. ‘In 25 jaar heeft het bedrijf dan ook al een hele weg afgelegd. TAC! was aanvankelijk een klassiek bouwtechnisch bedrijf voor airco-installaties met koelmiddel. Vervolgens is er veel kennis bijgekomen over complexere hydraulische installaties die gebruikmaken van water om te verwarmen of te verkoelen. Aangezien elke vraag en elk gebouw anders is, ontwerpen en installeren we telkens unieke installaties. Vandaag zoeken we toch vooral de complexiteit van de grotere projecten op, vaak ook via aanbestedingen. Uit 25 jaar ervaring weten we wat wel en niet werkt. Dat leggen we ook op tafel, steeds met de tevredenheid van de klant voor ogen.’ Die evolutie leidde niet alleen naar de naamswijziging tot TAC!. Het zette de familie Van Overloop er ook toe aan om vorig jaar met het familiebedrijf aan te sluiten bij de FRONNT-groep om een nog sterker verhaal te kunnen schrijven. ‘De jongste tien jaar is ons personeelsaantal verdubbeld van een 20-tal naar 40 personeelsleden, onder andere via twee overnames. Tegelijk merkte ik dat we vanuit onze ervaring enigszins werkten op routine. Terwijl de wereld rondom ons de laatste jaren gigantisch is veranderd, met fors toegenomen arbeidskosten en materiaalkosten die sterk fluctueren. Dan moet je je wendbaar opstellen om te kunnen overleven en groeien’, puurt Nathan Van Overloop daarbij uit zijn ervaringen in de IT-sector. ‘Nergens anders is die cultuur rond wendbaarheid zodanig ingebakken. Die heb ik de jongste jaren dus ook binnengebracht in TAC!, onder andere met een snelle uitrol van een nieuw ERP-systeem. Ook door de technologische ontwikkeling van toestellen is het digitale aspect sterk geïntegreerd in onze service aan onze klanten. We beseffen dat opschalen in deze context een bedrijf veel krachtiger kan maken. Maar vanuit onze verantwoordelijkheidszin naar onze medewerkers geloofden we niet in een verhaal waarbij TAC! zijn eigenheid zou verliezen in een groter geheel. Een overname door een van de grote spelers in onze sector voelde daarom niet juist voor ons. We menen dat onze mensen beter af zijn in het verhaal met FRONNT, waarbij ons bedrijf verder kan groeien zonder z’n identiteit te verliezen.’

www.tac.be