Skip to main content

Waarom feedback een cadeau is

  • 09/04/2018

Maak uw HR-beleid future proof met HR-classes

De arbeidsmarkt is complexer en boeiender dan ooit.  Wilt u als HR-professional of leidinggevende uw HR-beleid aanpassen aan de huidige arbeidsmarkt en inzetten op de toekomst? Volg dan de zeven Voka HR classes. De laatste in de rij handelt over feedback. We lichten alvast een tip van de sluier. 

Feedback - De essentie

>> Zie feedback als een geschenk

Hoe geef je constructief feedback, en hoe ‘incasseer’ je ze? Iedereen krijgt er dagelijks mee te maken. Feedback is een cadeau, maar het wordt vaak verward met kritiek of commentaar en daardoor ontvangen als vergiftigd geschenk. Bij het geven van feedback spreken we mensen aan op hun verantwoordelijkheid. Mensen die slecht reageren op feedback duwen de eigen verantwoordelijkheid vaak weg door middel van allerlei excuses. Slimme mensen, daarentegen, vergroten hun cirkel van invloed door aan de slag te gaan met de eigen verantwoordelijkheden. 

>> Geef af en toe een oprecht compliment

De Chileense onderzoeker Dr. Marcial Losada (Universiteit Michigan) verrichtte heel wat onderzoek rond feedback. Dit resulteerde in de Losada-lijn waarbij de verhouding tussen positieve en negatieve feedback in een team gemeten wordt en een voorspellende waarde heeft op het succes van het team. Hij stelde vast dat om goed te functioneren voor elke negatieve feedback 2,9 keer positieve feedback moet gegeven worden. Om echt hoge prestaties te leveren ligt deze verhouding zelfs op 6 keer. Geef dus ook regelmatig positieve feedback en verhoog daardoor het succes van je team.

>> 3 redenen om wel feedback te geven

1.    Coachende feedback helpt je collega om te verbeteren en professioneel te groeien.
2.    Je vermindert de foutenmarge in de organisatie.
3.    Je creëert voor jezelf meer nachtrust omdat je problemen uitpraat.

>> 3 foute redenen waarom we geen feedback (durven) geven

1.    Angst voor de reactie van de ontvanger.
2.    Je kan mensen niet veranderen.
3.    Als ik niets zeg, zal het vanzelf wel beteren.

Nog een laatste tip. Als je de eerste keer feedback aan iemand geeft, is het verstandig om niet meteen ten strijde te trekken. De kans is immers groot dat de persoon het foute of storende gedrag niet met opzet vertoont. Pak het voorzichtig en gestructureerd aan en leg de feedback en gemaakte afspraken ook schriftelijk vast. 

Zin gekregen om deel te nemen aan deze of een andere HR-Class. Schrijf tijdig in!

HR-classes, 7 praktijkgerichte workshops:

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Kijk snel hier.