Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voor gratis sneltests is altijd de arbeidsgeneeskundige dienst nodig

Voor gratis sneltests is altijd de arbeidsgeneeskundige dienst nodig

  • 19/04/2021

Sneltesten kunnen een rol spelen in het inperken van de coronapandemie. De federale overheid kocht meer dan 1 miljoen sneltests aan en stelt die gratis ter beschikking van bedrijven. Op een webinar van Voka Health Community werd duidelijk dat er toch een belangrijke nuance bij de gratis sneltests hoort: de test afnemen komt met een prijskaartje voor werkgevers. 

Professor Herman Goossens en Mensura bedrijfsarts Geert Laire gidsten zo’n 150 deelnemers door het testlandschap. Zo blijkt dat PCR-testen de meest betrouwbare, maar ook de duurste testen zijn. Een PCR-test levert bovendien geen onmiddellijk resultaat op omdat deze test in een labo moet worden geanalyseerd. Een sneltest biedt... snelheid en is relatief goedkoop. 

Sneltesten en zelftesten geven na een kwartiertje al resultaat. Verschijnt er onder het controlestreepje nog een streepje (ook al is het amper te zien)? Dan ben je waarschijnlijk besmet en moet je in afwachting van een PCR test ter bevestiging in quarantaine zodat je het virus niet verder kan verspreiden.  

De ervaring met sneltests in grote bedrijven leert dat de bedrijfsvloeren geen grote virushaarden zijn: bij BASF in de Antwerpse haven testte tot nu toe 1,7% van de geteste medewerkers positief op het coronavirus. De ervaring in veilingbedrijf REO leerde dat sneltesten ervoor zorgden dat de belangrijke kwaliteitscontrole op de verhandelde groeten en fruit gegarandeerd kon worden door deze in te zetten.  

Als we werknemers twee keer per week testen, dan hebben we een doeltreffend extra wapen in de strijd tegen het virus. De overheid kocht dan ook massaal sneltests aan en stelt ze gratis ter beschikking. 

De gratis tests aanvragen? Dat kan enkel door de bedrijfsarts gebeuren. 

De testkits waarvan sprake werken met een diepe neuswisser. Ze mogen enkel door medisch geschoold personeel worden afgenomen. Hier start het prijskaartje. Een verpleegkundige kan 25 personen testen op een halve dag. Dat kost om en bij de 500 euro. De prijs loopt snel op aan een testtempo van twee tests per persoon per week.  

Er zijn meer dan 1 miljoen sneltesten die door de overheid gratis ter beschikking worden gestemd. Daarvan werden er op 17/4 ongeveer 350.000 aangevraagd door bedrijven. Wanneer de voorraad gratis sneltesten uitgeput is, kunnen bedrijven zelf sneltesten aankopen. Op de website van het FAGG is een overzicht van erkende sneltesten beschikbaar.  

Omdat de tests afgenomen moeten worden door medisch personeel is massaal testen ook een personeelsuitdaging. Er zijn niet voldoende artsen en verpleegkundigen om massaal preventief te testen in alle bedrijven. Daarom maakt de arbeidsarts een inschatting van het risico op basis van het aantal besmettingen in een specifieke sector of regio.

 

Wat onthouden we uit dit webinar?
We weten nu dat er PCR- en antigeentesten zijn, dat deze steeds meer betrouwbaar worden en dat deze ingezet worden in verschillende "test "strategieën. De technologie evolueert erg snel en maakt dat de betrouwbaarheid en het gemak waarmee ze afgenomen worden steeds toenemen.  Hoewel sneltesten niet perfect zijn, hebben ze hun nut in het controleren van de pandemie. De arbeidsarts heeft een centrale rol in het inschatten van de risico's, het afnemen en interpreteren van de testen en de registratie van het resultaat. Opmerkelijke punten: 

  1. Testfrequentie is belangrijk: hoe hoger de frequentie, hoe beter besmette personen gedetecteerd worden. Adherence to testing is belangrijk: het testen moet meermaals gebeuren om vals negatieve resultaten tegen te gaan
  2. De testen zijn temperatuursgevoelig: bij hoge of lage temperaturen zijn er meer vals positieve resultaten. Het is ook belangrijk om positieve sneltesten en zelftesten te bevestigen door een PCR-test.
  3. De afname van een antigeen sneltest kan gedelegeerd worden naar een verpleegkundige. Dit beperkt de kosten en zorgt voor meer testcapaciteit. Sneltesten zijn zo ook mogelijk in KMO's.
  4. Bedrijven zijn in staat om protocollen en afspraken te maken die de veiligheid op de werkvloer kunnen garanderen: zo lang er niet tegen de procedures wordt ingegaan, zijn oplossingen op maat mogelijk.
  5. De cijfers die gebruikt werden om de bedrijven te viseren, zijn intussen weerlegd. Bedrijven - zeker deze die niet tot de zorg of veiligheidssector behoren - spelen een erg beperkte rol in de verspreiding van het coronavirus.

 

Contactpersoon

Ria Binst

Projectmanager Health Community

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd