Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Voor een sterke toekomst heeft Limburg de provincie nodig”

“Voor een sterke toekomst heeft Limburg de provincie nodig”

  • 26/07/2024

In Vlaanderen gaan weer stemmen op om de provinciebesturen af te schaffen. “Voor een toekomstgericht economisch beleid is het van groot belang dat Limburg zijn provinciale status behoudt”, zegt Red Limburg, het platform dat zo'n 70 organisaties en instellingen verenigt.


 

In het nieuwe Waalse regeerakkoord hebben MR en Les Engagés zich geëngageerd om de provinciebesturen tegen 2030 af te schaffen. De maatregel zou in een referendum aan de Waalse bevolking worden voorgelegd. Daarna kan ze enkel worden uitgevoerd met een tweederdemeerderheid.

In Vlaanderen werden de provinciale vleugels al in 2014 geknipt. Sindsdien behoren persoonsgebonden bevoegdheden als sport, cultuur, welzijn en jeugd niet meer tot het takenpakket. Enkel grondgebonden bevoegdheden zoals ruimtelijke ordening, economie en mobiliteit zijn dat nog.

In de Limburgse coulissen valt te horen dat deze afslanking tot vandaag nog altijd in negatieve zin wordt gevoeld. “Hoewel een grootstedelijke context ontbreekt, heeft Limburg alle troeven in huis om zich tot een economische topregio te ontwikkelen. Daarvoor is een sterk provinciaal politiek niveau cruciaal”, zegt Johann Leten (Voka) van Red Limburg. Dit platform haalde drie jaar geleden haar eerste grote slag thuis toen de Vlaamse ministerraad alsnog besloot om Limburg als één referentieregio in te delen.

Meer snelheid

Volgens Red Limburg hebben provinciale instellingen in Limburg hun nut meer dan bewezen. “Deze instellingen hebben een solide track record opgebouwd in het ondersteunen van economische en maatschappelijke ontwikkeling. Door hun specifieke kennis en ervaring, onder meer als organisator van proeftuinen en katalysator voor het binnenhalen en faciliteren van Europese projecten en middelen, zijn zij in staat om een krachtige economische strategie te formuleren en uit te voeren die aansluit bij de unieke behoeften van Limburg”, zegt Leten.

Een van de belangrijkste rollen van de provincie is die van vergunningenverlener. “Zonder een sterke provinciale overheid zou dit proces aanzienlijk trager en bureaucratischer verlopen, wat nadelig zou zijn voor de economische dynamiek van de regio”, zegt Leten. “Daarnaast speelt de provincie een onmisbare rol in het doordrukken van belangrijke infrastructuur- en mobiliteitsprojecten bij de Vlaamse overheid, en de uitbreiding van de UHasselt.”

LRM en LSM

Ook de verankering van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM is volgens Leten een voorbeeld van hoe provinciaal beleid direct bijdraagt aan de economische vitaliteit.

“De provincie Limburg moet de uitkering van dividenden aan de Limburgse Sociale Maatschappij (LSM of Limburg Sterk Merk) blijven handhaven”, zegt Carien Neven (Beweging.net) namens Red Limburg. “Deze dividenden zijn van groot belang voor maatschappelijke investeringen die de levenskwaliteit van de inwoners verbeteren en indirect de economische aantrekkelijkheid van de regio vergroten.”

Leten en Neven besluiten: “Het opheffen of verzwakken van het provinciebestuur zou de economische potentie van Limburg ondermijnen en de regio beroven van de mogelijkheid om optimaal te profiteren van haar strategische ligging en potentieel. Voor een toekomstgericht economisch beleid is het dan ook van groot belang dat Limburg zijn provinciale status behoudt.”

Contactpersonen

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging