Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka - KvK Limburg heeft ernstige bedenkingen bij economisch migratiebeleid

Voka - KvK Limburg heeft ernstige bedenkingen bij economisch migratiebeleid

  • 22/12/2023

De Vlaamse regering heeft een besluit goedgekeurd dat een aantal specifieke verbeterpunten doorvoert aan het economisch migratiebeleid. Dit besluit moet onder meer zorgen voor het soepeler aantrekken van buitenlands talent voor de invulling van knelpuntvacatures en de versterking van het economisch weefsel. Echter, het ontwerp werd veel belovend voorgesteld met de belofte in te zetten op actief migratiebeleid, maar in de praktijk ging de klepel al snel de andere richting uit. Samen met de andere sociale partners heeft Voka - KvK Limburg ernstige bedenkingen over de manier waarop de Vlaamse regering dit besluit wilt uitvoeren.

Met het besluit economische migratie wil de Vlaamse regering het huidig regelgevend kader aanpassen met een drieledig doel:

  • Soepel aantrekken van buitenlands talent voor de invulling van knelpuntvacatures en de versterking van het economisch weefsel;

  • Aanscherping en verfijning van het regelgevend kader naar aanleiding van actuele dossiers met als doel om het economische migratiebeleid performanter te maken i.f.v. nultolerantie voor uitbuiting en misbruiken. Aanpassingen worden voorgesteld op basis van de dagdagelijkse praktijk van de dienst economische migratie en beleidsinzichten vanuit het middenveld en academici;

  • Omzetting van Europese richtlijnen in het domein van economische migratie.

Echter, het ontwerp werd veel belovend voorgesteld met de belofte in te zetten op actief migratiebeleid, maar in de praktijk ging de klepel al snel de andere richting uit. Samen met de andere sociale partners heeft Voka - KvK Limburg in september unaniem ernstige bedenkingen geuit over de manier waarop de Vlaamse regering dit besluit wilt uitvoeren. Ondanks het unaniem advies zette de Vlaamse regering door. Voka – KvK Limburg heeft de afgelopen dagen opnieuw achter de schermen haar belangrijkste bedenkingen kenbaar gemaakt aan de betrokken beleidsmakers:

  • Er worden een resem nieuwe gronden tot weigering dan wel intrekking van de single permit ingevoerd. Waar deze gronden facultatief zijn is het aan de administratie om er al dan niet gebruik van te maken. De nieuwe gronden zijn zeer breed geformuleerd . Dit voedt de rechtsonzekerheid;

  • Als men geen gebruik kan maken van de lijsten ‘hooggeschoold personeel’ of ‘dynamische lijst middengeschoolde functies’ dan is men als onderneming veroordeeld tot categorie ‘overige’ en ‘arbeidsmarktonderzoek’. Een arbeidsmarktonderzoek kwam er in het verleden op neer dat een vacature 6 weken moest openstaan. Het besluit verstrengt het pad voor de categorie ‘overige’:

    • Dit pad kan enkel nog voor functies op de algemene VDAB-knelpuntenlijst;

    • De vacature moet voortaan twaalf weken i.p.v. zes openstaan. Uiteindelijk kon Voka door een ultieme actie de twaalf weken terug brengen tot negen weken. Dat is weliswaar nog altijd te veel.

Er worden door het ontwerp een aantal bijkomende documenten opgelegd voor aanvragen in het kader van categorie overige en knelpuntberoepen zoals een diploma, getuigschrift of ervaringsbewijs van de kwalificaties nodig voor de specifieke functie. Dit dreigt de administratieve last en de doorlooptijd van de toelating aanzienlijk te vergroten. Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State. We bekijken als Voka – KvK Limburg wat de mogelijkheden verder zijn om dit disproportionele voorstel te wijzigingen.

Contactpersonen

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging