Skip to main content
Map

Voka jubilaris: Sonja Teughels

  • 27/10/2022

Voka vzw viert deze maand een jubilaris. Sonja Teughels, adviseur op het kenniscentrum, draait al twee decennia mee. Dat vraagt om een gesprek met Made In Voka.

20 jaar Voka

Proficiat Sonja met je 20 jarig Vokajubileum! De tel bijgehouden?

"Zeker, LinkedIn heeft me er al verschillende keren op gewezen, een beetje tegen mijn zin. Ik moet zeggen: 20 jaar is wel erg lang. Ik schrok er zelf van."

Wat heb je in die 20 jaar kunnen realiseren bij Voka?

"Dit is geen ik-verhaal, ik spreek liever over wij. Ik heb in die jaren heel wat goede collega's zien komen en gaan. Als we impact hebben met Voka, dan is dat dankzij het teamwork met de collega's van het kenniscentrum en in een goed samenspel met de gedelegeerd bestuurder."

"We hebben ertoe bijgedragen dat de focus in Vlaanderen veel sterker dan vroeger op activering ligt. Daarnaast is de jobbonus nu gerealiseerd, een idee van Voka. En ook de verruiming van het betaald Vlaams opleidingsverlof voor werkgevers of de vereenvoudigde RSZ-kortingen voor ondernemingen mogen we als pluim op onze hoed steken net als de loopbaanbegeleiding die nu is uitgebouwd op een marktconforme wijze. Voorheen was dit een aanbod van vakbonden, nu is het een aanbod van onze HR-ondernemingen :-)"
 

Dit is geen ik-verhaal, ik spreek liever over wij. Als we impact hebben met Voka, dan is dat dankzij het teamwork.

Jij blijft bij Voka, terwijl anderen veel sneller andere oorden opzoeken. Hoe verklaar je dat?

"Ik vind het een voorrecht om deze job te mogen uitoefenen. Je komt hier in contact met zovele boeiende gesprekspartners: bedrijven, politici, vakbonden, academici, adviesraden allerhande, etc. Ik vind mijn job gelaagd en veelzijdig. Al gaat het soms traag, da's waar, trager dan in het bedrijfsleven. Het is soms jaren wachten tot alle sterren gunstig staan om in een bepaald dossier een cruciale doorbraak te forceren. Het is bouwen aan coalities. En ik doe dat graag."

 

Welke hobby's heb je buiten je job?

"Vroeger had ik er meer dan vandaag. Ik heb nog gesurft, windsurfen. Maar met de komst van de kinderen heb ik mijn plank en zeil definitief aan de wilgen gehangen. In de plaats kwamen loopschoenen en fitness die iets minder tijdinvasief zijn, alhoewel... muziekoptredens bijwonen en dansen, dat hou ik wel vol. Zalig."

"Ik heb ook jarenlang een kunstopleiding gevolgd. Al mijn weekends spendeerde ik daaraan. Ik tekende en etste. Beeldhouwen wilde ik ook, maar dat is een droom gebleven en beperkt zich nu tot kunst kijken. Als de kinderen groter zijn, kan ik me daar misschien toch nog aan wagen.

 

Wie is de kok in huis?

"Dat is mijn man. Een goeie kok trouwens. Ik beperk me tot moestuinieren, een wat uit de hand gelopen hobby in mijn tuin. Al was het dit jaar een mindere oogst. 't Was een kurkdroge zomer. Enkel mijn prei en tomaten hebben iets opgeleverd."
 

AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Gent Jazz
Advertentie VanRoey- nov
Proximus
MK - Advertentie Van Dessel
imu - vzw - ovam