Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka: boerenblokkades zijn onaanvaardbaar en onverantwoord

Voka: boerenblokkades zijn onaanvaardbaar en onverantwoord

  • 13/03/2024

Komende donderdag 14 maart is er een nieuw boerenprotest aangekondigd. De havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent worden geviseerd met filterblokkades, en de scheepvaart zou volledig stilgelegd worden. Volstrekt onaanvaardbaar en onverantwoord vindt Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka roept de landbouwers op om wilde acties definitief te staken. Indien dit niet gebeurt, verwacht Voka van de verantwoordelijke politici een krachtdadige handhaving van de openbare orde.

 

De voorbije weken was er nog begrip voor de bezorgdheden van de landbouwers, maar was er ook aanzienlijke economische schade. Sinds 16 februari is er echter een akkoord tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties en wordt er volop overleg gevoerd op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Het is voor Voka niet langer aanvaardbaar dat een groep radicale landbouwers nu opnieuw de havens viseert met blokkades, dit keer met het stikstofdecreet als inzet. “Ongenoegen, klachten, meningen moeten nu aan de overlegtafel geuit worden en niet op het terrein. Onze havens opnieuw bewust en doelgericht schade toebrengen, is totaal onaanvaardbaar en onverantwoord. We roepen de landbouwers dan ook op om op geen enkele manier werknemers van onze bedrijven of goederen in de haven de weg te versperren. Dit is onwettelijk en mag niet nog eens getolereerd worden” zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Van de politieke overheden verwacht Voka nu een krachtdadige handhaving van de openbare orde. “Havens zijn economische knooppunten en die moeten vrijgehouden worden. Elke inbreuk moet nu geverbaliseerd en gepenaliseerd worden” stelt Hans Maertens. “De maat is vol. Voor elke dag dat de havens worden afgesloten, lijden ze opnieuw miljoenen economische schade en reputatieschade in het buitenland.”

Contactpersoon

Martine Taeymans

Directeur Marketing, Communicatie, HR en Organisatieontwikkeling

imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - Altez