Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Van tekentafel tot teambuilding

  • 29/04/2022

Vijfendertig jaar geleden startte Jef Vandekerkhof als architect. Vandaag runt hij samen met zoon Pieter het succesvolle architectenkantoor architekt-nburo. Het kantoor – gevestigd in het centrum van Bree – draagt communicatie, een polyvalente aanpak en professionele dienstverlening hoog in het vaandel. Hoe uitdagend is het om als tandem vader-zoon een zaak te leiden? En hoe begeleidt Voka hen hierbij?

nbro

 

Met een team van dertien gepassioneerde medewerkers is architekt-nburo de voorbije decennia uitgegroeid tot een toonaangevend architectenkantoor. “We richten ons vizier voornamelijk op projecten in scholen, publieke gebouwen, zorginstellingen, kantoor- en bedrijfsgebouwen en geïntegreerde stedelijke herinrichtingsprojecten”, bevestigt Jef. “Bij elk project gaan we op zoek naar een architectuur die functionaliteit, polyvalentie en esthetiek met elkaar verbindt.”

De wind in de zeilen

Met Pieter die verantwoordelijk is voor de dagelijkse operationele leiding, en Jef die van op afstand de zaken superviseert, heeft het kantoor de wind volop in de zeilen. “Drieënhalf jaar geleden studeerde ik af als architect”, zegt Pieter. “Na mijn studies deed ik mijn eerste werkervaring op in Brussel bij 51N4E, waarna ik in juni vorig jaar aan de slag ging in ons kantoor in Bree. Ondertussen zijn onze plannen klaar om in de hoofdstad een tweede kantoor te openen. We kijken hier heel erg naar uit, omdat we op deze manier een fantastische dynamiek en kruisbestuiving willen realiseren tussen onze Limburgse roots en het kosmopolitische karakter van Brussel, met medewerkers uit verschillende landen en culturen.”

Boeiende wisselwerking tussen generaties

Hoe is het om als vader en zoon samen een kantoor uit te bouwen en een team van medewerkers aan te sturen? Jef is eerlijk in zijn analyse. “Op het moment dat Pieter aan boord kwam, was ik van plan om de fakkel definitief aan hem door te geven. Mijn vader – Pieters grootvader – was destijds aannemer, waarbij mijn broers en ikzelf zelf hebben kunnen ervaren hoe familiebanden soms voor de nodige spanning in de familie kunnen zorgen. Maar Pieter wou per se dat ik bleef, mede door mijn jarenlange ervaring.” Pieter vult aan: “Ik wou de wisselwerking tussen ons niet verloren laten gaan. Uiteraard zijn er regelmatig discussies die soms fel kunnen oplopen. Zonder dwarsliggers heb je geen sporen. In een familiebedrijf durf je eerlijk jouw mening uit te spreken, en die momenten leveren vaak baanbrekende en originele ideeën op. In een business als de onze zijn middelmatige compromissen uit den boze!”

Communicatie en teambuilding

Binnen architekt-nburo staat open en eerlijke communicatie met diverse actoren dagelijks bovenaan de agenda. “Van een eerste schets tot het laatste detail van een bouwproject zetten we maximaal in op overleg en uitwisseling van creatieve ideeën”, bevestigt Pieter. “Onze opdrachtgevers en eindklanten appreciëren deze insteek enorm. Maar ook voor onze eigen medewerkers sparen we kosten noch moeite om een inspirerende (werk)omgeving te creëren. Als familiebedrijf halen we alles uit de kast om hen in de watten te leggen via informele ontspanningsmomenten en leuke teambuildingactiviteiten. Ons kantoorgebouw in Bree zien we als een open huis en een opslagplaats van ideeën, met zelfs ruimte voor concerten en tentoonstellingen.”

Jef is erg trots op deze warme aanpak: “In ons kantoor is ons personeelsverloop quasi nihil. Veel van onze medewerkers heb ik destijds als stagiair aangeworven. Een plezierige werksfeer houdt mensen aan boord én straalt positief af op de buitenwereld en onze klanten.” 

 

“Als familiebedrijf zetten we hard in op beleving, teamwork en transparante communicatie.”

 

Voka als inspirator en facilitator

Jef, Pieter en hun medewerkers hebben nog heel wat zakelijke dromen en ambities. De opleidingstrajecten en netwerkactiviteiten van Voka – KvK Limburg reiken hen interessante handvatten aan. “Met ‘Het blijft in de familie’ krijgen we boeiend advies over specifieke gevoeligheden bij het runnen van een familiebedrijf”, zegt Pieter. “Tijdens dit traject komen ook vaak de voordelen van het familiechartertraject aan bod, als inspirator om op termijn toekomstige afspraken duidelijk op papier te zetten en onuitgesproken verwachtingen uit te spreken.” Jef is al jarenlang een trouw lid van de Community Vastgoed: “Ik geniet er telkens weer van om in een vriendschappelijke sfeer collega-ondernemers te ontmoeten en nieuwe ervaringen en ideeën uit te wisselen. Dat heb ik tijdens de voorbije coronaperiode heel erg gemist!” 

Meer info over ‘Het blijft in de familie’: klik hier

Contactpersoon

Valerie Vanhelmont

Adviseur eigenaars-ondernemers

Artikel uit publicatie