Skip to main content
  • Nieuws
  • ValCUN haalt 1,5 miljoen op voor potentieel baanbrekende 3D-metaalprinting technologie

ValCUN haalt 1,5 miljoen op voor potentieel baanbrekende 3D-metaalprinting technologie

  • 10/05/2021

Onlangs haalde ValCUN 1,5 miljoen euro kapitaal op voor de verdere ontwikkeling van zijn gepatenteerde 3D-metaalprinting technologie. Dat verliep niet zonder slag of stoot, maar nu zijn de oprichters Jonas Galle en Jan De Pauw klaar om 3D-metaalprinten toegankelijk en economisch competitief te maken voor alle spelers in de maakindustrie. “We denken wereldwijd, België is veel te klein als testmarkt”, zegt Jan De Pauw. 

foto
V.l.n.r Jan De Pauw, Antal Decugnière, Jonas Galle  en Mohsen Saadatmand. Jan en Jonas zijn de oprichters van ValCUN, Antal en Mohsen hun eerste medewerkers.

 

Jan De Pauw geeft meteen eerlijk toe dat hij samen met zijn kompaan en medeoprichter Jonas Galle niet voor de low hanging fruits heeft gekozen door én hardware én een nieuwe technologie te ontwikkelen, een combinatie waar vele investeerders eerder huiverachtig tegenover staan. “Sinds ons bedrijf het levenslicht zag 2,5 jaar geleden, zijn we voortdurend actief op zoek naar extra kapitaal. Dat proces verloopt met vallen en opstaan”, weet hij uit ervaring.

Eerdere investeringsgesprekken met een corporate bedrijf en financieel investeerder liepen op een sisser af. ValCUN stelde zich vervolgens open voor alle business angels, wat uitmondde in een consortium van vijf business angels: Piet D'Haeyer (CEO Pedeo), de broers Wim en Guido Beazar (ex-Compex, bestuurders van technologiebedrijven en ex-EY ondernemers van het jaar), Jan Robrechts (CEO Lavetan),  en Paul Maeyaert (IP lawyer Fencer). Ongeveer een derde komt via die business angels, de rest is een combinatie van een coronalening via PMV en subsidies via VLAIO. “Wim en Piet zitten in onze raad van advies en zien onze ondernemersinzet. Waren we een softwarebedrijf geweest, dan waren we al tien keer sneller gefund geweest. Maar early stage financiering voor hardware is zoveel moeilijker, want dat is niet meteen schaalbaar en vergt per definitie meer kapitaal en tijd.” 

Printen zonder poeder

ValCUN, een verwijzing naar de Romeinse god van metaalbewerking Vulcan, zal zijn 3D-printers voorlopig niet verkopen. “Vandaag is ons businessmodel: stukken printen voor derden. Maar vermoedelijk gaan we later een fabrikant van de printer of van de printtechnologie worden en dan zullen anderen printen voor derden. We weten nog niet waar dat tipping point ligt, maar vandaag manifesteren we ons dus als contract manufacturer. Dat doen we enkel om de marktvraag heel goed te kunnen capteren en te ontdekken welke toepassingen het meeste potentieel hebben.” 

3D-printen van metaal is heel duur, onder meer omdat de ‘klassieke’ spelers werken met metaal in poedervorm. Bij ValCUN zijn er in principe geen vormvereisten voor het toevoegmateriaal: zowel draad, granulaten en reststromen als zelfs gerecycleerd metaal en eerder geprinte onderdelen zijn geschikt voor gebruik. “In een eerste fase gaan we enkel printen met aluminiumdraad, dat is al veel ecologischer omdat we het aluminium niet meer moeten vermalen tot poeder. Nog interessanter wordt het zodra we granulaten – lees: aluminiumresten van fabrieken – zullen kunnen gebruiken. Daarvoor is het potentieel enorm groot, want dan kunnen we veel duurzamer worden dan alle bestaande 3D-printtechnologieën.” 

“Je moet geen hardwarebedrijf oprichten als je snel rijk wil worden”

Jan De Pauw

Hallo Google en Tesla

Het einddoel van de start-up is om 3D-metaalprinting via hun gepatenteerde technologie economisch competitief te maken voor alle spelers in de maakindustrie. Eind vorig jaar werd de patentaanvraag voor de technologie goedgekeurd, waarmee ValCUN samen met demonstratie-onderdelen de investeerders wist te overtuigen. Ondertussen is reeds een 2de patentaanvraag in voorbereiding.
Voorlopig richt het bedrijf zich op twee markten: half afgewerkte producten (near net shape) zoals behuizingen en gietstukken die nadien nog nabewerkt worden en warmtewisselaars of speciale koelelementen voor computers in datacentra of voor andere elektronica. “Een warmtewisselaar kan heel complex van vorm zijn. Denk aan een mal waar een koelkanaal doorloopt waarbij het water die mal sneller kan afkoelen. Dan kan je veel meer stukken produceren in een spuitgietproces. We kunnen dat koelkanaal zo printen dat bepaalde stukken meer of minder gekoeld worden. Zo kan je vermogenselektronica efficiënter koelen, waardoor elektrische wagens sneller kunnen opgeladen worden of computers sneller kunnen draaien. Dat marktsegment bestaat vandaag nog niet omdat het te duur is om zulke koelelementen te printen via de ‘klassieke’ 3D-metaalprinting. Wij willen dat marktpotentieel openbreken met onze nieuwe technologie.”

Een klassieke CNC-freesmachine kan ook veel metalen bewerken, maar voor sommige toepassingen kan ValCUN competitief zijn met het klassieke frezen. Jan De Pauw toont een behuizing voor een duikcamera. “96% van het materiaal wordt verspaand, dat betekent dat er maar 4% eindproduct is. Wij gaan met draadmateriaal een ruw stuk near net shapen, dus overal een 1 mm te groot en dan gaan we die millimeter nauwkeurig affrezen. Dus: we zijn economisch competitief met frezen als het de juiste case is. Concurreren met CNC-frezen is echter niet onze toekomstdroom, want de toegevoegde waarde is daar behoorlijk klein. Met onze warmtewisselaars kunnen we veel meer toegevoegde waarde bieden.” 

(lees verder onder de foto)

foto

“We hebben ‘evangelisten’, zeg maar early adopters, nodig die in ons nieuw verhaal geloven”

Jan De Pauw

ValCUN denkt wereldwijd en ziet zelfs potentieel bij gerenommeerde bedrijven zoals Google en Tesla. “Denk aan efficiënte koelers voor grote datacentra of voor elektrische wagens. Wie een nieuw datacenter bouwt, kampt vooral met thermische problemen omdat het te heet wordt en je te veel koude lucht moet doorblazen. Waterkoeling is zoveel efficiënter dan luchtkoeling. We positioneren ons sowieso als een internationaal bedrijf, want België is te klein als testmarkt. We hebben ‘evangelisten’, zeg maar early adopters, nodig die in ons nieuw verhaal geloven.” 

Risicovol pionieren

Deze financiering geeft ValCUN nu de nodige ruimte om verder te groeien, maar Jan De Pauw geeft aan dat er gauw extra kapitaal nodig zal zijn. “Grof gesteld is het enige doel van deze kapitaalronde om te komen tot een volgende kapitaalronde (tussen 5 à 10 miljoen euro, red.), want hardware is peperduur. Om onze plannen in een stroomversnelling te brengen, zijn we ook nog steeds op zoek naar talenten voor business/customer development en engineering, alsook naar interessante cases vanuit de industrie”, besluit Jan De Pauw. De burgerlijk ingenieur die aan de UGent doctoreerde in werktuigkunde (optie productie- en constructietechnologie) ruilde een academische carrière in voor risicovol pionierswerk bij een start-up. “Ik miste aan de universiteit de ondernemersspirit. Mijn hart lag en ligt ook bij offshore windenergie en ik kon nadien gemakkelijk bij enkele grotere spelers in windenergie aan de slag. Mijn bankrekening zou dan nu tien keer dikker gespijsd zijn. Je moet geen hardwarebedrijf oprichten als je snel rijk wil worden, maar voorlopig heb ik daar geen spijt van. De opportuniteit om deze technologie uit te vinden is nu en niet binnen vijf jaar.” 

Are you ready?

Voka ondersteunt je graag in jouw uitdagingen en biedt jou unieke en inspirerende trajecten aan in samenwerking met experten inzake funding, adviseurs en investeerders.

Meer informatie
Gent Jazz