Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Schot in de zaak: militaire industrie wint terrein

Schot in de zaak: militaire industrie wint terrein

  • 16/06/2022

Na een jarenlang beleid van afbouw zal ons land de volgende acht jaar miljarden extra investeren in het leger. Het aantal militairen wordt fors verhoogd en tegelijk komt er nieuw en innovatief materiaal. Naast de F-35's en fregatten die al gepland waren, gaan er ook meer middelen naar nieuwe kazernes, kogelwerende kledij, slimme drones en hightech nachtkijkers. Defensie vindt ook een betrouwbare bondgenoot in een aantal (Oost)-Vlaamse bedrijven. OIP, Utexbel, Seyntex en Jan De Nul staan alvast paraat. 

foto

Onderaan dit bericht vind je de link naar de verschillende verhalen.

Na jaren van onderinvesteren van Defensie was er al een tijd een ommekeer en die krijgt nu fors de wind in de zeilen. Begin dit jaar, nog voor de Russische inval in Oekraïne, besliste de federale regering al dat er tussen nu en 2030 miljarden extra naar Defensie gaan. 

Met de in januari vastgelegde budgetverhoging, zoals vastgelegd in het STAR-plan van defensieminister Ludivine Dedonder, zouden de Belgische Defensie-uitgaven gradueel stijgen van iets meer dan 1 procent van het bbp tot 1,54 procent tegen 2030. Dat komt neer op 10 miljard euro bijkomende militaire uitgaven en een jaarlijks defensiebudget dat van 4,4 miljard euro in 2022 stijgt tot 6,9 miljard in 2030. 

Maar dat is nog steeds een heel eind van het doel van 2 procent van het bbp dat de NAVO vraagt. Heel wat andere Europese landen, zoals Duitsland, beslisten al om versneld te investeren om dat doel van 2 procent te halen. In heel wat Oost-Europese landen, zoals Roemenië en Polen, wordt er zelfs meer geïnvesteerd dan dat. Premier Alexander De Croo (Open VLD) stelde daarom in mei op het kernkabinet voor dat België zich ook engageert om de defensie-uitgaven tegen 2035 op te krikken tot 2 procent van het bbp, de NAVO-norm, maar bij het ter perse gaan zaten de verschillende politieke partijen verre van op één lijn. 

Heel wat bedrijven surfen alvast mee op de nieuwe investeringsgolf bij de Belgische Defensie. Wij werpen een blik op de zakelijke component van militaire knowhow bij vier (Oost-)Vlaamse spelers: OIP, Utexbel, Seyntex en Jan De Nul. 

Om het extra personeel en materiaal te huisvesten wordt er ook geïnvesteerd in nieuwe kazernes. Mogelijks komt er in Geraardsbergen zo’n ‘Kwartier van de Toekomst’.