Waren Thomas Houben en Mark Pecqueur in 2010 nog iets té visionair, dan komt de kennis die ze toen al in huis hadden, nu perfect van pas. De toekomst zal meer ecologisch moeten zijn en daar kunnen waterstoftoepassingen een belangrijke rol in spelen. En laat dat nu net de core business van Ziero zijn.
Wanneer en waarom heb je Ziero opgestart?
Thomas Houben: “We zijn van start gegaan in oktober 2019, voor het waarom moet ik je even uitleggen wie Mark Pecqueur is. Mark is een oud-leraar van mij en een grote meneer in de automobielwereld. We werkten eerder samen in een bedrijf dat zich vooral toespitste op zonnepanelen en waterstoftoepassingen. Dat liep goed – we zijn er toen in geslaagd om een heftruck op waterstof te laten rijden – maar we waren onze tijd iets te ver vooruit. Anders gezegd: de noodzaak om op zoek te gaan naar ecologische oplossingen was er toen nog niet echt. Toen zowel Mark als ik in 2019 steeds vaker de vraag kregen of we onze kennis in verband met waterstoftoepassingen konden delen of zelfs meteen iets voor bedrijf X of Y konden bouwen, wisten we: ‘dit is het moment om Ziero op te starten’.”
Is die noodzaak om zo snel mogelijk naar zero emissie op zoek te gaan, en dus ook naar milieuvriendelijkere toepassingen, een rechtstreeks gevolg van de Europese Green Deal?
“Zonder twijfel. Er is al veel gezegd en geschreven over de ambitie van die deal, maar mij lijken dat zeer realistische eisen. Het is logisch dat bedrijven hun productie zo schoon mogelijk moeten maken en dat iedereen zijn uitstoot maximaal moet beperken. Ziero is er voor iedereen die iets nodig heeft wat te maken heeft met waterstof. Ik noem Ziero weleens een onestopshop for hydrogen. Het is een relatief nieuwe markt dus de vragen en noden zijn zeer uiteenlopend. We trachten onze expertise ten dienste te stellen van alle mensen en bedrijven die vragen hebben over welke waterstoftoepassing dan ook. We weten dat we in de toekomst elektrisch zullen rijden en op waterstof zullen kunnen vliegen. En we kunnen nu al een bestaande verbrandingsmotor ombouwen tot een waterstofmotor die geen CO₂-uitstoot.”
We kunnen nu al een bestaande verbrandingsmotor ombouwen tot een waterstofmotor die geen CO₂-uitstoot.
Thomas Houben
Jij lijkt je weinig zorgen te maken over de haalbaarheid van die nieuwe technologieën…
“De technische kant van de zaak zal op punt staan en haalbaar zijn, maar ik vraag me wel af wanneer de verschillende Europese regeringen hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Als ik zie dat er in België zelfs nog geen degelijke wetteksten over waterstoftoepassingen en zero emissie bestaan. En ik hoor van DATS24 hoe moeilijk het is om een waterstoftankstation te bouwen, dan baart me dat wel zorgen. De overheid vraagt van ons om nieuwe technologieën aan te leveren, maar als we dat doen moeten we ofwel nodeloos lang wachten op vergunningen, ofwel worden we compleet aan ons lot overgelaten voor tal van administratieve processen. Als wij een nieuwe generator moeten laten keuren, komen we tot de vaststelling dat daar nog geen wetteksten over bestaan en is de enige realistische oplossing dat wij die teksten zelf gaan bedenken. Dat kan de bedoeling niet zijn.”
Roepen jullie in zo’n geval de hulp van Voka in?
“Dat hebben we nu niet gedaan, maar het is als bedrijf wel fijn om te weten dat er een heuse organisatie achter je staat. Voka moet blijven doen wat het altijd al heeft gedaan, de Vlaamse bedrijven vertegenwoor-digen en verdedigen. Want ik denk niet dat iedereen goed beseft hoeveel risico je als zelfstandige neemt. Los daarvan zou het ook fijn zijn dat de overheid onze kennis en expertise wat meer naar waarde schat. Wij zijn een volk van makers. We hebben nog steeds top-ingenieurs, maar omdat andere landen veel korter op de bal spelen en meer middelen vrijmaken voor innovatie, dreigen we die voorsprong kwijt te geraken.”