Skip to main content
 • Nieuws
 • Oost-Vlaamse sterkmakers: Verstraete IML maakt internationaal furore

Oost-Vlaamse sterkmakers: Verstraete IML maakt internationaal furore

 • 20/05/2021

In deze reeks gaan we op zoek naar Oost-Vlaamse bedrijven die tot de top behoren in hun sector of een opvallend groeiparcours aflegden. Voor de sector 'Verpakking & Grafisch' kozen we de Maldegemse labeldrukker Verstraete IML.

Over het dossier

Voor dit dossier gingen we op zoek naar de ‘Sterkmakers in Oost-Vlaanderen’. Een moeilijke klus want hoe herken je de echte primussen tussen de andere bedrijven? 

We selecteerden de bedrijven met de grootste omzet in hun (niche)sector in België (top 3) of met een opvallend groeiparcours. Die cijfers geven een beeld over de marktpositie en/of de snelle stijging op de ladder van belangrijke spelers. Voor de afbakening van de nichesectoren hanteerden we de omschrijvingen van Trends Top & Trends Gazellen.

Daaruit distilleerde onze redactie vervolgens negen ‘bredere’ sectoren die in Oost-Vlaanderen sterk scoren, waarbij we telkens één sterkmaker uitlichten: een gevestigde waarde of een beloftevolle groeier.

foto

 

KORT

 • Top: Verstraete IML (Maldegem) is het tweede grootste Belgische bedrijf in de sector ‘drukkerijen’.
   
 • Andere Oost-Vlaamse toppers in verpakken en drukken:
  VPK, Brady, Amcor
   
 • Omzet: (2020) 150 miljoen euro
   
 • Aantal medewerkers: 600

 

Drukkerij Verstraete heeft zijn roots in Ursel, waar wijlen Geert Verstraete er in 1974 zijn vaders drukkerij overnam. Met de overname kwam ook de omschakeling van familie- en handelsdrukwerk naar etiketten – toen nog op papier. Vanaf 1988 kwamen daar labels op polypropyleen (in mould labels) bij. Halverwege de jaren 80 komt de derde generatie aan boord: Koen, Griet en Ann Verstraete stappen in het familiebedrijf. In 2004 verhuist het bedrijf van Ursel naar een nieuwe hightech productieomgeving in Maldegem, waar het nu nog steeds gevestigd is. In 2007 schakelt het bedrijf om naar 100% in mould labels (IML), een beslissing die in 2014 weerklank krijgt in een nieuwe naam: Drukkerij Verstraete wordt Verstraete IML.

Groeien in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland

Die draait in 2020 een omzet van 150 miljoen euro en stelt nu 600 mensen tewerk in twee Oost-Vlaamse vestigingen (Maldegem en Ursel) en eentje in de Verenigde Staten (Batavia), waar de capaciteit groeit. Als onderdeel van Multi-Color Corporation sinds 2017, de grootste producent van labels ter wereld, kende het groeiverhaal van Verstraete IML onlangs een nieuw hoofdstuk down under, in Australië. Verstraete nam er de IML-conculega Herrods (Melbourne) over en versterkt daarmee zijn positie als wereldmarktleider in IML. ‘In mould labels’ zijn etiketten die versmolten worden met een kunststof verpakking tot één geheel; zo ontstaat een mono-materiaal verpakking die perfect te recycleren is. 

Met de overname van Herrods wordt nu ook de positie in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland bestendigd:  “De bijkomende capaciteit en nabijheid van de markt zal ons helpen om bestaande maar ook nieuwe klanten in Australië en Nieuw-Zeeland beter en sneller te beleveren en laat ons ook toe om onze positie in Azië verder uit te bouwen,” zegt Peter Grugeon, die sinds september 2020 managing director is van Verstraete IML en de fakkel overnam van Koen en Griet Verstraete. 

Extra boost door corona

De in mould label-markt blijft wereldwijd groeien en zowel Verstraete als Herrods staan bekend als innovatieve spelers in de markt. Verpakkingen voor voedingswaren zijn altijd nodig, maar de coronacrisis zorgde bij Verstraete IML voor een piek in de orders. Ook de vraag naar labels voor verf- en andere doe-het-zelfproducten steeg. Hun rechtstreekse klantenbestand bestaat voornamelijk uit spuitgieters, zij verwerken hun labels tijdens het inspuiten van verpakkingen. Daar zijn er weinig van in België, vandaar dat export aangewezen is. Grugeon: “Corona zorgde voor een versnelde organische groei, maar Verstraete IML is een gezond bedrijf dat altijd al een gezonde groei heeft gekend.” 

Gezocht: talent met goesting

In 2020 wierf Verstraete IML ruim 57 extra werknemers aan in zijn twee Oost-Vlaamse vestigingen. Om de continue groei bij te houden, is Verstraete IML op zoek naar 35 nieuwe collega’s voor de vestiging in Maldegem. Ervaring is niet vereist, ‘goesting’ en leergierigheid dan weer wel. Grugeon: “Gelukkig genieten we in de streek een goede naamsbekendheid. Dankzij onze focus op het welzijn van medewerkers, de leuke werksfeer en onze sector die werkzekerheid biedt, hebben we een goede reputatie en zijn kandidaten snel overtuigd om bij ons te starten.”

foto