Skip to main content
 • Nieuws
 • Oost-Vlaamse sterkmakers: Bleckmann, specialist in logistiek

Oost-Vlaamse sterkmakers: Bleckmann, specialist in logistiek

 • 21/05/2021

In deze reeks gaan we op zoek naar Oost-Vlaamse bedrijven die tot de top behoren in hun sector of een opvallend groeiparcours aflegden. Voor de sector Logistiek & Transport” kozen we Bleckmann, reeds 160 jaar specialist in lifestyle en modelogistiek.

Over het dossier

Voor dit dossier gingen we op zoek naar de ‘Sterkmakers in Oost-Vlaanderen’. Een moeilijke klus want hoe herken je de echte primussen tussen de andere bedrijven? 

We selecteerden de bedrijven met de grootste omzet in hun (niche)sector in België (top 3) of met een opvallend groeiparcours. Die cijfers geven een beeld over de marktpositie en/of de snelle stijging op de ladder van belangrijke spelers. Voor de afbakening van de nichesectoren hanteerden we de omschrijvingen van Trends Top & Trends Gazellen.

Daaruit distilleerde onze redactie vervolgens negen ‘bredere’ sectoren die in Oost-Vlaanderen sterk scoren, waarbij we telkens één sterkmaker uitlichten: een gevestigde waarde of een beloftevolle groeier.

Bleckmann - Oost-Vlaamse sterkmakers - site in Rieme
Site in Rieme

 

KORT

 • Top: Bleckmann (Kruisem) is de snelste groeier in de categorie ‘grote bedrijven’ bij Trends Gazellen, maar werd niet verkozen tot Ambassadeur omdat ze een buitenlandse eigenaar hebben (Turkse Netlog Logistics Group).  
   

 • Andere Oost-Vlaamse toppers in transport & logistiek:
  Transport Mervielde, Cools Transport, DFDS, Transport Verbeken, B&F Trans en Huur een Stuur
   
 • Omzet: (2020) 370 miljoen euro
   
 • Aantal medewerkers: : 4.000, 1.350 werknemers in België, waarvan 650 in Oost-Vlaanderen. 

De geschiedenis van Bleckmann, logistiek expert voor fashion en lifestyle met een sterke focus op e-commerce, gaat bijna 160 jaar terug. In 1862 richtte de Duitser Benjamin Bleckmann in het Nederlandse Oldenzaal een bedrijf voor kledijtransport op. Twintig jaar geleden belandde de onderneming bij de Nederlandse pakjesvervoerder TNT Express (intussen deel van FedEx), die de naam Bleckmann verving door TNT Fashion Group. Vijf jaar geleden wisselde de firma opnieuw van eigenaar. Toen namen de Belgen, wijlen Johan Milliau en Steven Rymenans, het Nederlandse bedrijf over, in een consortium met de Turkse transportreus Netlog Logistics Group, die nu hoofdaandeelhouder is. Daarbij recupereerde men de oude naam Bleckmann. 

Sinds die laatste eigenaarswissel zet het bedrijf een forse, organische groei neer. In 2020 steeg de omzet tot 370 miljoen euro. Jaarlijks passeren meer dan 300 miljoen pakjes in hun vestigingen. Het bedrijf rekent na een stabiel coronajaar 2020 op meer dan 10 procent groei per jaar. Het bedrijf draait ook nog altijd 85 procent van zijn omzet in België en Nederland. Zeven van Bleckmanns 30 vestigingen staan in België, waarvan vijf in Oost-Vlaanderen. 

Bleckmann is gespecialiseerd in omnichanneloplossingen voor internationale kledij- en lifestylemerken. Het heeft honderden klanten in portefeuille, waaronder Amerikaanse megamerken als Abercrombie & Fitch, Carhartt en O’Neill. Volkwin Van Herreweghe, clusterdirecteur Gent bij Bleckmann: “We zijn gegroeid door te investeren in IT, medewerkers en vooral in totaaloplossingen. We bieden het totaalpakket aan: warehousing, multimodaal transport, douaneafhandeling, omnichanneldistributie en retourenlogistiek. We hebben ook ongelooflijk hard geïnvesteerd in geïntegreerde transportoplossingen via één platform.” 

Voor de wereldwijde logistiek van Gymshark, een jonge Britse keten van fitnesskledij, opende Bleckmann onlangs zelfs een nieuwe site in de Gentse haven. “Onze strategie is altijd geweest om een one-stop-shopoplossing te bieden en de klant te ontzorgen.” 

(lees verder onder de foto)

Bleckmann - Oost-Vlaamse sterkmakers - Gymshark
De nieuwe site in de Gentse haven voor de wereldwijde logistiek van Gymshark

Was corona een zegen voor Bleckmann, of net niet? Van Herreweghe is formeel: “Corona had voor ons gerust mogen wegblijven. We zijn geen pure e-commercespeler en focussen op omnichanneloplossingen. Een aantal klanten zijn door het oog van de naald gekropen. Gelukkig waren ze gezond genoeg om te overleven. Denk ook aan klanten die met 90% van hun volume in traditionele winkels zitten en opeens moesten sluiten. We moesten dus heel snel schakelen. Onze klanten hebben nooit geleden onder de logistiek, maar enkel onder de pandemie. En vergeet niet de extra kosten door alle genomen veiligheidsmaatregelen.” 

Bleckmann kondigde onlangs een uitbreiding naar het consumer electronics marktsegment aan vanuit een nieuw fulfilmentcentrum op de Ghent Logistic Campus in het Belgische Rieme. “We zijn een zeer goede 3PL (third party logistic). We gaan nu niet meteen olie gaan afvullen in silo’s, maar het gaat erom dat we die logistieke processen beheersen. En met dit marktsegment willen we verder groeien. Daarnaast willen we voor onze klanten de logistieke partner of choice blijven en voor onze medewerkers employer of choice zijn. “Onze medewerkers zijn flexibel, maar wij ook. We werven ook gemiddeld veertig trainees per jaar aan in de Gentse regio, die vaak doorgroeien. Onze grootste uitdaging is het wetgevend kader dat nog te weinig gericht is op hoe we onze business organiseren.”