Skip to main content
  • Nieuws
  • Ondernemend Oostende laat stem horen

Ondernemend Oostende laat stem horen

  • 30/01/2018

Voluit kiezen voor ondernemingen in 2018, dat was het centrale thema van de Voka-nieuwjaarsrecepties. Na edities in Ieper, Roeselare, Brugge en Nieuwpoort meerde Voka - last but not least - ook in Oostende aan.

De Versluys|Dôme was op 29 januari het decor van de Voka-nieuwjaarsreceptie voor Ondernemend Oostende. Het werd een gezellige avond met korte speeches, een entertainende quiz, 5 kandidaat-burgemeester, lekkere catering én ... een waardevol netwerk.

Tijdens de quiz ging cabaretier Dirk Denoyelle in dialoog over (lokale) dossiers met politici van de 5 grootste politieke partijen. Thema's zoals de (hoge) werkloosheidsgraad, de troeven van de haven en luchthaven, de windmolenparken,... passeerden de revue. Maar er was ook ruimte voor luchtige vragen zoals "Welke vis was de Vis van het Jaar 2017" en "Vul aan: Gie zie min ...".

Door deze vragen correct te beantwoorden konden de politici seconden verzamelen. In de finale-ronde mochten ze die seconden dan inzetten om hun standpunt over een welbepaald thema aan het publiek uit de doeken te doen.

vokanjr Oostende

  • Björn Anseeuw (N-VA) wist de meeste seconden bijeen te sprokkelen en mocht dan ook als eerste een thema kiezen. Daar moest hij niet lang over nadenken. "Er is dringend nood aan meer ruimte. En zéker aan kleinere percelen." Ook de nood aan financiële ruimte (minder én lagere belastingen) en een beter gebruik van de ruimte door een vlottere mobiliteit (ringweg Torhoutsesteenweg-A10) waren thema's die hij aansneed.
  • Wouter De Vriendt van Groen koos ervoor om te spreken over het thema 'duurzame innovatie'. Oostende heeft potentieel, maar er moet nog meer ingezet worden op het hoger onderwijs. "Waarom maken we van Oostende geen hub voor de maritieme sector", vroeg hij zich af.
  • Inzetten op menselijk kapitaal? Voor Johan Vande Lanotte (sp.a) is het cruciaal: "Onze groei wordt beperkt door een tekort aan de juiste mensen. We moeten daarom enerzijds inzetten op meer (taal)opleiding, vorming op de werkvloer,... Maar anderzijds moeten we ook jonge mensen en hun innovatieve ideeën aantrekken."
  • Bart Tommelein (Open Vld) mocht zijn standpunt over mobiliteit verdedigen. "We moeten de toegang tot Oostende verbeteren", riep hij op. Ook voor e-bikes en elektrisch rijden brak hij een lans. Zo wil hij - samen me de privésector - o.a. het aantal laadpalen in de stad uitbreiden. 
  • CD&V-politica Krista Claeys had het over Oostende als een aantrekkelijke omgeving. "Onze stad bruist!" opende ze haar betoog. "Maar we moeten dat meer verkondigen. Laat ons allen - inwoner én ondernemer - meer ambassadeur zijn van Oostende."

Voluit kiezen voor ondernemingen in 2018

Met het thema 'voluit kiezen voor ondernemingen in 2018' wil Voka West-Vlaanderen in de aanloop naar de verkiezingen alle beleidsmakers de hand reiken. Het doel? Samen de uitdagingen vastpakken waarvoor onze regio staat, met dezelfde daadkracht, durf, moed en creativiteit die de West-Vlaamse ondernemingen kenmerken.

Johan VerborghBert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen en Lieven Danneels, voorzitter van Voka West-Vlaanderen brachten een positieve boodschap naar de Oostendse ondernemingen die goed bezig zijn. Maar bij het begin van een verkiezingsjaar kon ook een boodschap voor de politici natuurlijk niet ontbreken. "Professor Eichengreen van Berkeley University zei ooit: 'Never underestimate the ability of politicians to do the wrong thing'. Oneerbiediger uitgedrukt: 'to screw things up'. Maar evengoed kunnen zij door wijze beslissingen zorgen voor het juiste kader waarin de economie, bedrijven en de maatschappij floreren", was de analyse van Lieven Danneels. Waarop Bert Monsde politici terstond opriep om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor de toekomst en wijze beslissingen te nemen. Op Vlaams én Federaal niveau.

Regiovoorzitter Johan Verborgh was op deze thuismatch in zijn nopjes: "Het gaat goed met onze regio. De economische activiteit boomt, onze kmo’s en maakbedrijven hebben terug een bloeiend toekomstperspectief, de toeristische en culturele sector floreert, de ondernemers zijn optimistisch, de werkloosheidsgraad in het arrondissement Oostende zakt gestaag, en ook verschillende andere indicatoren geven aan dat het goed gaat met de economie in de regio. We kunnen dus positief vooruitkijken, helemaal in de sfeer van de '30 dagen zonder klagen'." En met die positieve boodschap hief hij het glas op een verrassend, deugddoend en succesvol 2018.

 


>> Bekijk hier het fotoverslag van dit event

>> Bekijk hieronder de aftermovie van dit event:

 

Benieuwd naar de andere nieuwjaarsrecepties van Voka West-Vlaanderen? Bekijk het overzicht hier.


De nieuwjaarsreceptie in Oostende werd georganiseerd in samenwerking met:

Economisch Huis Oostende


De nieuwjaarsrecepties worden gerealiseerd met de steun van:

Beeuwsaert dartagnan
twice willis towers watson (gras-savoye)
TVH Rolls

wiels & partners

westlease

videoline INNI

Contactpersoon

Dieter Coussée

Belangenbehartiging Noord-West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk - Apzi-Voka West-Vlaanderen

IMU - vzw - De belegger
Proximus
Circuit Zolder
Gent Jazz
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende