Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Omgevingsvergunning Brussels Airport : reactie op advies van GOVC

Omgevingsvergunning Brussels Airport : reactie op advies van GOVC

  • 18/03/2024

De luchthaven van Zaventem heeft een gunstig advies gekregen van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie voor haar nieuwe vergunning. De voorwaarden die de luchthaven opgelegd krijgt zijn echter zo strikt dat, indien ze behouden blijven, ze zullen zorgen voor een economisch bloedbad. 

Over enkele jaren moeten het aantal vluchten per jaar beperkt worden en zal er 's nachts in het weekend niet meer gevlogen mogen worden. Dit staat nu in het advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie voor de hervergunning van de luchthaven.

"Wanneer we de nachtvluchten stoppen, betekent dit dat de supply chain serieus onderbroken wordt", zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK- Vlaam-Brabant. "Gedurende de dag worden goederen verpakt die 's nachts worden vervoerd om 's morgens toe te komen op hun bestemming. Indien vervoer 's nachts niet meer mogelijk is, betekent dat een economisch bloedbad." 

Investeringen in de luchthaven

De luchthaven biedt maar liefst aan 65.000 mensen werk. In 2023 bedroeg het totale vrachtvolume 700.846 ton. Brussels Airport is een wereldwijd belangrijke hub voor distributie van geneesmiddelen en vaccins. De cargo naar regionale luchthavens verplaatsen is ook geen optie, want er zijn in Vlaams-Brabant de voorbije jaren veel investeringen geweest door internationale bedrijven op dat vlak. "Die investeringen zijn er nog steeds, omwille van de goede ligging van onze luchthaven." 

Definitief advies

De Vlaamse regering zal een evenwicht moeten vinden tussen de leefbaarheid van vluchten voor omwonenden bij het toekennen van de omgevingsvergunning. "Brussels Airport heeft echter al heel veel geïnvesteerd de voorbije jaren in stillere vliegtuigen en zal dat blijven doen", besluit Kris Claes. Op 29 maart zal de Vlaamse regering haar definitief advies geven.

 

Bekijk de volledige reportage op ROB hier.

 

 

Contactpersoon

Helena Polfliet

Adviseur Belangenbehartiging Noord-Rand & Woordvoerder Politiek Memorandum Luchthaven

Proximus