Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe Voka Wijzer helpt bedrijven fraude bestrijden

Nieuwe Voka Wijzer helpt bedrijven fraude bestrijden

  • 14/09/2017

Je leest het in de kranten steeds meer: bedrijven die te kampen krijgen met fraude. CEO-fraude, een financiële directeur die al jaren de kassa plundert, cybercriminaliteit, bedrijfsgeheimen die gelekt worden, een boekhouder die er een ‘parallelle’ boekhouding op na houdt. De nieuwste Voka Wijzer, die tot stand kwam in samenwerking met Ebben Partners en advocatenkantoor Olislaegers & De Creus, staat boordevol tips voor bedrijven om fraude te voorkomen en bestrijden.

Heel vaak gebeurt fraude door loyale medewerkers met veel bevoegdheden.

Sonny Luypaert, Ebben Partners © Chak López
Sonny Luypaert, Ebben Partners
© Chak López

Het zal je maar overkomen: een van je beste managers heeft een groot bedrag overgeschreven naar een niet te traceren buitenlands rekeningnummer. Hij heeft dat gedaan – zo zegt hij – op jouw vraag. Achteraf blijkt dat criminelen al geruime tijd in je mailbox zijn ingebroken om te bestuderen hoe jij communiceert met je medewerkers. Vervolgens hebben ze je e-mailadres vervalst – net één lettertje verschil – en op een onbewaakt moment hebben ze zich als jou voorgedaan en je manager gevraagd de betaling uit te voeren.

Of dit: je hebt een winkelketen en je hebt het rare gevoel dat er af en toe kleine bedragen verdwijnen. Maar je hebt geen idee hoe dat zou kunnen gebeuren. Je medewerkers vertrouw je door en door. En toch… Achteraf blijkt dat Hugo, een van die medewerkers, de medische kosten van zijn kind niet langer kon betalen. Hij had kleine bedragen uit de kassa ‘geleend’, om ze later terug te betalen. Na twee jaar ging het al over een totaalbedrag van 60.000 euro…

Elke dag worden bedrijven geconfronteerd met fraude, vaak ook intern. “En vaak gaat het over loyale medewerkers die je volledig vertrouwde. Want het gaat over Hans, Hilde of Hugo, met veel ervaring en veel bevoegdheden… Maar het zijn net zij die in een goede positie staan om fraude te plegen”, zegt Sonny Luypaert die samen met haar zakenpartner Evert-Jan Lammers een advies- en onderzoeksbureau heeft – Ebben Partners - gespecialiseerd in fraude en integriteit. Jammer genoeg moeten Sonny en Evert-Jan vaststellen dat bedrijven vaak pas bij hen terecht komen als het al te laat is.

Daar willen ze iets aan doen. In samenwerking met Voka en advocaten Dylan Casaer en Kristof De Creus schreven ze een Voka Wijzer waarin ze de meest courante vormen van fraude opsommen en ook wat je als bedrijfsleider kunt doen om fraude te voorkomen of te bestrijden. Sonny: “Het eerste doel is om bedrijfsleiders bewust te maken dat dergelijke vormen van fraude courant zijn. Ze komen overal voor. Vaak zijn bedrijven heel terughoudend – beschaamd bijna – om ermee naar buiten te komen. We willen daarom fraude bespreekbaar maken. Als het bespreekbaar is, dan gaan medewerkers en managers er ook alerter voor zijn. Zo kan veel meer ontdekt worden in een vroeg stadium.”

De Voka Wijzer staat boordevol concrete situaties en antifraudemaatregelen. Er is ook een zelftest waar bedrijven kunnen meten hoe ‘fraudeveilig’ ze zelf al zijn. U kan de zelftest ook online invullen.

Op 3 oktober zal de Voka Wijzer voorgesteld worden bij Voka in Brussel. Wie interesse heeft om de lancering bij te wonen of de Voka Wijzer wenst op te vragen, kan dit doen via info@voka.be.

 

Contactpersoon

Doe de zelftest "Fraudepreventie in uw onderneming"

Deze zelftest zal maximum 10 minuten van uw tijd nemen.

Fraudepreventie zelftest

 

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant