Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nieuwe Brexit-regels op komst in 2024

Nieuwe Brexit-regels op komst in 2024

  • 05/03/2024

Exporteer je met jouw onderneming voedselproducten, levende dieren, dierlijke producten, planten of plantaardige producten naar het Verenigd Koninkrijk? Bereid je dan voor op enkele ingrijpende wijzigingen naar aanleiding van de Brexit. Markeer 30 april en 31 oktober in je agenda!

Veterinaire en fytosanitaire certificaten

Wanneer? Vanaf 31 januari 2024
Vanaf 31 januari 2024 zullen er in het VK meer controles plaatsvinden op alle inkomende zendingen met veterinaire en fytosanitaire producten. Als gevolg hiervan moet je een gezondheidscertificaat aanvragen voor elke zending met dierlijke of plantaardige producten die als medium of high risk geclassificeerd zijn.

Belangrijk om weten is dat een Britse importeur de goederen minstens één werkdag voor aankomst in het VK moet aanmelden via het Britse systeem IPAFFS.

Wil je achterhalen of je vanaf dit jaar een gezondheidscertificaat nodig hebt? Dan kan dit op de volgende manieren:
▶ Voor producten van dierlijke oorsprong is er een lijst op basis van HS-codes.
▶ Voor plantaardige producten is de lijst gebaseerd op productbeschrijvingen.

Noteer dat deze exportverplichting geen invloed heeft op de regels die al van toepassing zijn voor bedreigde dier- en plantensoorten (CITES), hout (FLEGT) en biologische producten.
 

Border Control Points (BCP's)


Wanneer? Vanaf 30 april 2024

Vanaf 30 april 2024 moet je rekening houden met de invoering van controles op documenten en risicogebaseerde identiteits- en fysieke controles van dierlijke producten, planten en plantaardige producten met een gemiddeld risico, en van levensmiddelen en diervoeders van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico uit de EU.

Voor deze controles zal een bedrag aangerekend worden door de zogenaamde Border Control Points (BCP's). Deze BCP's gaan zich specialiseren in specifieke productcategorieën. Dit betekent dat je in de toekomst zowel rekening moet houden met de route als met bijkomende kosten tijdens het exportproces.
 

Safety and security declarations

Wanneer? Vanaf 31 oktober 2024

Vanaf eind oktober 2024 gelden ‘safety and security declarations’ (veiligheidscontroles) voor alle invoerprocessen. Hierdoor krijgen alle exporteurs uit de EU in 2024 te maken met nieuwe Brexit-spelregels. Concreet houdt deze verplichting in dat je, voorafgaand aan het vervoer naar het VK, een Entry Summary Declaration moet indienen, met daarin informatie over de veiligheid en beveiliging van jouw goederen. 
 

Contactpersoon

Astrid Van Hirtum

Adviseur internationalisatie

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie