Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei: Balanceren tussen natuurbehoud en economische ontwikkeling

Natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei: Balanceren tussen natuurbehoud en economische ontwikkeling

  • 05/03/2024

De herziening en uitbreiding van het Natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei is ook Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen niet ontgaan. Deze wijziging van het bestaande Natuurbeheerplan van 2014 komt voort uit de gewijzigde wetgeving rond natuurbeheerplannen, die vereist dat bestaande plannen worden herzien. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen erkent de noodzaak van deze herziening en ondersteunt de ambitie om waardevolle fauna en flora te beschermen en te versterken. Echter, met een belangrijke voorwaarde: de ontwikkeling van natuur mag de groei van bedrijven en economische activiteiten in de regio niet belemmeren.

Het zogeheten ‘Globaal Kader’ van dit Natuurbeheerplan suggereert een uitbreiding van het natuurgebied in de toekomst, wat Voka West-Vlaanderen steunt onder de voorwaarde dat deze uitbreiding geen negatieve juridische consequenties heeft voor omliggende ondernemingen. Een andere bezorgdheid is de binnenvaart, met name langs het Ieperleekanaal, dat deels binnen de omvang van het Natuurbeheerplan en Globaal Kader valt. De voorgestelde uitbreidingen van natuur langs het kanaal kunnen mogelijk de verdere ontwikkeling van binnenvaart tussen Ieper en Diksmuide beïnvloeden, evenals toekomstige watergebonden bedrijvigheid in de regio. 

Een derde belangrijk punt voor Voka West-Vlaanderen is de manier waarop het openbaar onderzoek voor dit plan werd gevoerd. Het gebrek aan transparantie en de late beschikbaarheid van relevante documenten belemmerden effectieve inspraak van belanghebbenden. Voka West-Vlaanderen heeft daarom het Agentschap Natuur en Bos opgeroepen om in de toekomst publieke raadplegingen te organiseren volgens de principes van behoorlijk bestuur. 

Rechtszekerheid bewaken 

Voka West-Vlaanderen heeft erop aangedrongen dat het Agentschap Natuur en Bos de rechtszekerheid van bestaande en toekomstige economische activiteiten in de regio niet mag ondermijnen. Zo is de verdere uitbreiding van de bestaande Speciale Beschermingszones (SBZ) en Vlaamse Ecologisch Netwerk-gebieden (VEN-gebieden) in het betrokken gebied uitgesloten op korte en lange termijn. Voka West-Vlaanderen zal nauwlettend blijven volgen hoe dit Natuurbeheerplan verder zal worden uitgewerkt en welke impact het heeft op de economische activiteiten in de regio.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag