Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Mercurio Global Ambassadors: Marokko

Mercurio Global Ambassadors: Marokko

  • 23/03/2021

Internationaal ondernemen brengt een pak vragen met zich mee. Samen met onze Mercurio Global Ambassadors gaan wij tot het uiterste om jouw onderneming internationaal te steunen. Mercurio Global Ambassadors is een nieuw en exclusief netwerk van ondernemers of leden van het managementteam die een goed buitenlands netwerk en/of ervaring hebben en op die manier een klankbord vormen voor andere ondernemers. De Global Ambassadors kunnen een hefboom zijn voor de bevordering van de internationalisatie van onze West-Vlaamse bedrijven doordat zij een brug vormen tussen het lokaal en internationaal netwerk. Zij engageren zich om andere West-Vlamingen te helpen bij hun internationale expansie.

Vandaag stellen wij graag onze Global Ambassador voor Marokko voor: Ahmed Hilami van Flyer.be. 

Wat is jouw expertise in Marokko?

Mijn bedrijf werkt al bijna tien jaar nauw samen met Marokko. De Flyer Group heeft een dochteronderneming met meer dan veertig medewerkers in Casablanca. Ik heb de Flyer Group meer dan achttien jaar geleden opgericht. Na een paar jaar moet ik me gerealiseerd hebben dat er in Vlaanderen een tekort aan IT-profielen was. Die zijn echter essentieel om ons bedrijf te ontwikkelen, dat sterk gebaseerd is op webtechnologie, e-commerce en webplatforms. In 2012 wendde ik me daarom tot Casablanca om de technologische duurzaamheid van onze activiteit te verzekeren.

Ahmed Hilami

Wat zijn volgens jou de belangrijkste do’s & don’ts bij het zakendoen in Marokko?

Zakendoen in Marokko heeft veel voordelen. Er zijn bijvoorbeeld veel hooggekwalificeerde profielen op universitair niveau en praktisch iedereen spreekt er Frans en Engels. Casablanca is slechts 2u45 vliegen vanuit Brussel, de infrastructuur is goed ontwikkeld en het politieke klimaat is al decennia stabiel. Aan de andere kant zijn er ook dingen die je niet moet doen, zoals proberen de cultuur en de Vlaamse mentaliteit in de manier van werken op te leggen. Het is mogelijk om dezelfde resultaten te behalen, maar dan moet je wel rekening houden met de cultuur en de mentaliteit van de Marokkanen. Je moet ook weten dat de administratie niet zo snel is als in België en wat langer kan duren. En er is ook een groot verschil tussen de grote steden (zeer ontwikkeld en gericht op de toekomst) en het platteland (dat nog volop in ontwikkeling is).

Welke trends en evoluties zie je in Marokko in de nabije toekomst?

De toekomst van Marokko is zeer positief in termen van economische ontwikkeling. Het is een perfecte brug tussen Europa en Afrika. Het politieke klimaat is stabiel dankzij een monarchie die dicht bij de mensen staat. Marokko heeft in tegenstelling tot al zijn buren geen Arabische lente meegemaakt. Het aantal jongeren groeit en de meesten studeren. Marokko heeft ook nog veel onontgonnen mijngebieden (fosfaat, grafiet, allerlei edele metalen,...).

Heb je een vraag die je wilt voorleggen aan onze Global Ambassador? Contacteer dan onze Adviseur Internationaal Ondernemen Charlotte Dekimpe via charlotte.dekimpe@voka.be.

EFRO

Contactpersoon

Charlotte Dekimpe

Member Services/Internationaal ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag