Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Mercurio Global Ambassadors: China

  • 01/07/2020

Internationaal ondernemen brengt een pak vragen met zich mee. Samen met onze Mercurio Global Ambassadors gaan wij tot het uiterste om jouw onderneming internationaal te steunen. Mercurio Global Ambassadors is een nieuw en exclusief netwerk van ondernemers of leden van het managementteam die een goed buitenlands netwerk en/of ervaring hebben en op die manier een klankbord vormen voor andere ondernemers. De Global Ambassadors kunnen een hefboom zijn voor de bevordering van de internationalisatie van onze West-Vlaamse bedrijven doordat zij een brug vormen tussen het lokaal en internationaal netwerk. Zij engageren zich om andere West-Vlamingen te helpen bij hun internationale expansie.

Vandaag stellen wij graag onze eerste Global Ambassador aan je voor: Philippe D’heygere is onze Global Ambassador voor China. 
 

Wat is jouw expertise in China?

Reeds in 1992 reisde ik op verkenning naar diverse Chinese steden. In 1993 ging ik met een Prinselijke missie mee naar China. Ik ontmoette er talrijke zeer hooggeplaatste ambtenaren en startte in het najaar van 1993 een ‘Rep Office’. In 1995 kreeg ik de toestemming van Mevr. Wu Yi om als eerste Europese bedrijf een ‘Fully Foreign Owned Venture Company’ op te starten. Het bedrijf startte op 1 januari 1996. Met Stow Shanghai produceerden wij er rekken voor de vele buitenlandse investeerders in China. Sedert die tijd reis ik ook gemiddeld vier keer per jaar naar China.

Philippe D'heygere

Wat zijn volgens jou de belangrijkste do’s & don’ts bij het zakendoen in China?

1. G van GEDULD
Je moet heel veel geduld uitoefenen en vele malen op en af reizen om een mogelijke band te smeden.

2. G van GELD 
Dit vergt vanzelfsprekend zeer veel geld. Zonder geld moet/mag je niet naar China gaan.

3. G van GLIMLACH
Je moet steeds vriendelijk zijn en best een glimlach op je gezicht hebben. Niet eenvoudig als je geduld bijna op is… en wellicht ook je geld.

4. G van GEZICHT
Een Chinees wil geen gezichtsverlies lijden. Wees dus nooit agressief of onbeschoft.

5. G van GOESTING
Je moet enorm veel goesting hebben om dit tijdrovende opzoekingswerk naar de juiste partner op te starten.

6. G van GASTRONOMIE
De meeste contacten, vergaderingen en meetings worden aan een ronde eettafel gedaan.

7. G van GUANGXI
Precies aan de eettafel wordt er aan GuangXi gedaan: dit is een soort lobbywerk. Tracht te weten hoe sterk jouw contacten en de Chinese contacten zijn om nadien met zekerheid beslissingen te nemen.

8. G van GELUK
Als je geen geluk hebt, is er veel kans dat je zult falen.

Welke trends en evoluties zie je in China in de nabije toekomst?

China is niet meer het China van Deng Xiao Peng noch dit van Yang Zemin. Xi Jinping heeft 1,3 miljard Chinezen uit de armoede gehaald dankzij de twee eerder vermelde presidenten. Hij oogst het resultaat van de technologieoverdracht uit het Westen. Deze overdracht gebeurde ook via ongebreideld en schaamteloos kopiegedrag. In China worden namelijk octrooien genomen in alle domeinen in dit in de schoot van alle universiteiten van China. Het gaat over duizenden octrooien per dag! 

Vandaag beschikt China over supersnelle en zelf gebouwde treinen. Het heeft een marinevloot uitgebouwd en ze zijn geland op de verborgen zijde van de Maan. De zijderoute die ze bouwden geeft hen de mogelijkheid quasi alle havens te controleren van China via Sri Lanka over Afrika tot Europa. Zij hebben een spoorlijn die Shanghai via Chengdu tot in Zeebrugge leidt. 5G is bij Huawei reeds een feit, Chinezen doen ook alles met WeChat: bestellen, betalen, mailen en telefoneren… Gezichtsherkenning is in alle steden overal aanwezig: wie verkeerde dingen doet, verschijnt met zijn foto op gigantische billboards. Er gaan dan punten af van je persoonlijke ID. Te weinig punten betekent: geen reispas meer voor jou. China is een wereldspeler geworden en wil dat duidelijk laten weten.

Nog een tip: Graham Allison heeft een schitterend boek geschreven over de twee wereldmachten USA en China: ‘Destined for War, Can America and China Escape Thucydides’s Trap’. Een must om te lezen om te begrijpen waar China naartoe gaat. 

Heb je een vraag die je wilt voorleggen aan onze Global Ambassador? Contacteer dan onze Adviseur Internationaal Ondernemen Tom Vermeersch (verantwoordelijk voor de regio’s Azië en het Midden-Oosten) via tom.vermeersch@voka.be

efro


 

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag