Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Mercurio Global Ambassadors: Chili

  • 26/01/2021

Internationaal ondernemen brengt een pak vragen met zich mee. Samen met onze Mercurio Global Ambassadors gaan wij tot het uiterste om jouw onderneming internationaal te steunen. Mercurio Global Ambassadors is een nieuw en exclusief netwerk van ondernemers of leden van het managementteam die een goed buitenlands netwerk en/of ervaring hebben en op die manier een klankbord vormen voor andere ondernemers. De Global Ambassadors kunnen een hefboom zijn voor de bevordering van de internationalisatie van onze West-Vlaamse bedrijven doordat zij een brug vormen tussen het lokaal en internationaal netwerk. Zij engageren zich om andere West-Vlamingen te helpen bij hun internationale expansie. 

Vandaag stellen wij graag onze Global Ambassador voor Chili voor: Bert De Clerck, zaakvoerder van Wijnen De Clerck. 

Wat is jouw expertise in Chili?

Mijn eerste bezoek aan Chili was in het jaar 2000 als vertegenwoordiger voor het sandwichpanelen bedrijf Isocab. Een jaar later ben ik dan gestart in onze familiale wijnhandel en werd ik lid van de Belgisch-Chileense Kamer van Koophandel. Sindsdien ben ik Chili jaarlijks blijven bezoeken. Zo heb ik een tiental reizen naar Chili georganiseerd en begeleid voor de Vlaamse hotelscholen en professionele sommeliers. We bezochten niet enkel wijnhuizen maar ook bedrijven binnen de voedingsindustrie. Om deze reizen te organiseren was er steeds een nauwe samenwerking nodig met de Chileense export-organisatie Prochile en de ambassades.

Bert De Clerck

Later heb ik deel genomen aan verschillende economische missies. Op deze manieren heb ik door de jaren heen heel wat mensen leren kennen binnen verschillende sectoren. In 2011 werd ik door de Chileense ambassade benoemd als ereconsul voor Chili.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste do’s & don’ts bij het zakendoen in Chili?

Als je zaken wenst te doen in Chili is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. De meeste Chilenen hebben een goede nationale en/of internationale opleiding genoten. De eerste contacten lijken meestal gemakkelijk en joviaal, maar er bestaat steeds een gezonde vorm van wantrouwen. Het vergt enige tijd en inspanning om het vertrouwen te winnen. Wat je zeker moet doen is Chili bekijken als groter geheel wanneer je zaken wenst te doen in Zuid-Amerika. Dankzij de vele handelsakkoorden, fiscale voordelen en open economie is Chili een ideale springplank naar andere landen binnen Zuid-Amerika.

Welke trends en evoluties zie je in Chili in de nabije toekomst?

Chili staat al vele jaren bekend als een stabiel land met een gezonde groeiende economie. Toch zijn er al dan niet verdoken ongelijkheden die hebben geleid tot nationale rellen in het najaar van 2019. Na een volksraadpleging werd er beslist dat de grondwet herschreven moet worden. Het is een kans om de grote krijtlijnen en prioriteiten van de Chileense maatschappij - voor de Chilenen vandaag en voor de komende generaties - te bepalen en de breuklijnen binnen de Chileense maatschappij te lijmen.

Energie en het ontginnen/verwerken van grondstoffen zijn cruciale sectoren waar er de komende jaren opportuniteiten te vinden zijn. Verder heb je het niet te onderschatten belang van de ‘Pacific Alliance’. Een handelsvereniging van landen gelegen aan de Stille Oceaan, uitkijkend op de grote Aziatische markt.

Heb je een vraag die je graag wilt voorleggen aan onze Global Ambassador? Contacteer dan onze Senior Advisor Internationaal Ondernemen Leonid Guz (verantwoordelijk voor de regio’s Rusland en Zuid-Amerika).

EFRO - AIO

Contactpersoon

Leonid Guz

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag