Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Mercurio Global Ambassadors: Bulgarije

Mercurio Global Ambassadors: Bulgarije

  • 17/03/2022

Internationaal ondernemen brengt een pak vragen met zich mee. Samen met onze Mercurio Global Ambassadors gaan wij tot het uiterste om jouw onderneming internationaal te steunen. Mercurio Global Ambassadors is een nieuw en exclusief netwerk van ondernemers of leden van het managementteam die een goed buitenlands netwerk en/of ervaring hebben en op die manier een klankbord vormen voor andere ondernemers. De Global Ambassadors kunnen een hefboom zijn voor de bevordering van de internationalisatie van onze West-Vlaamse bedrijven, doordat zij een brug vormen tussen het lokale en het internationale netwerk. Zij engageren zich om andere West-Vlamingen te helpen bij hun internationale expansie. 

Vandaag stellen wij graag onze Global Ambassador voor Bulgarije voor: Albert Wolters, bestuurder van Juri Pacioli BV. 

Wat is jouw expertise in Bulgarije?

We hebben onze expertise de laatste 2 jaar opgebouwd. Als accountant en belastingsadviseur hebben we voor Vlaamse klanten de eerste contacten in Bulgarije gelegd voor hun vestiging daar. Daarvan hebben we ook de financiële planning begeleid. Door het frequente contact met die bedrijven hebben we de afweging gemaakt en een eigen vestiging geopend in Bulgarije. Daardoor hebben we ook de noodzakelijke contacten kunnen leggen, in samenwerking met Vlaamse ondernemers, de Kamer van Koophandel in de Bulgaarse stad Vratsa, de Kamer van Koophandel in Roemenië en de Belgische consulaire vertegenwoordiger in Bulgarije.

Onze vennootschap maakt deel uit van de Groep Stimaa.

Albert Wolters

Wat zijn volgens jou de belangrijkse do's en don'ts bij het zakendoen in Bulgarije?

  • Taal 
    De taal is voor velen een struikelblok: hoewel de kennis van het Engels in Bulgarije behoorlijk is, is het vaak geen gemakkelijke taak om officiële documenten op te volgen. Daarom is een betrouwbare partner aangewezen. Meestal is dat een advocaat die de onderneming kan bijstaan bij het opstellen van contracten, akten en alle mogelijke samenwerkingsakkoorden.
  • Opstart 
    Om een vennootschap in het buitenland te starten, moet je een lange administratieve weg afleggen en veel geduld hebben. De vennootschap vestigen is één zaak, de wettelijke inschrijvingen bekomen een andere. Ga dus nooit zonder grondige voorbereiding en doorlichting van contacten op pad. Geduld loont, net zoals investeren in een uitgewerkt plan.

Welke trends en evoluties zie je in Bulgarije in de nabije toekomst?

Bulgarije is een Europees land dat snel groeit: het land past zich aan aan alle Europese normen en de IT-, automobiel-, elektrotechnische en gezondheidszorgsectoren zijn er heel sterk. De arbeidskost in Bulgarije behoort tot de laagste in Europa. De fiscaliteit bevindt zich tot op vandaag - en nog voor langere tijd - op een vrij laag niveau in vergelijking met vele andere Europese landen. Bulgarije kent een stabiel regime en zal ook de komende jaren  groeien, mede dankzij Europese ondersteuning en subsidiëring.

Heb je een vraag die je graag wilt voorleggen aan onze Global Ambassador? Contacteer dan onze Senior Advisor Internationaal Ondernemen Leonid Guz (verantwoordelijk voor de regio’s Rusland en Zuid-Amerika).

Contactpersoon

Leonid Guz

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag